El macroabocador de Guadassuar, una 'amenaça directa' al Xúquer, aiguamolls i l'Albufera

Xúquer Viu alerta del 'perill' del projecte i confia que no s’autoritze
5 abril 2013 01:00h
RedactaVeu / Guadassuar

El passat 3 d'abril va finalitzar el termini per a presentar al·legacions al projecte de construcció d'un abocador de grans dimensions que se situarà al terme de Guadassuar i al mateix costat de la Séquia Reial. Aquest macroabocador ocuparia una superfície de més de 140.000 m² -prop de 170 fanecades-, amb una profunditat de més de 35 metres en alguns punts i un volum previst d'excavació de 2.091.000 m³. Anualment podran soterrar-se fins 100.000 tones de residus d'una població de 330.000 habitants de la Ribera i la Valldigna. Xúquer Viu s'oposa a aquest projecte.

Per a la plataforma, l’abocador podria tenir "greus efectes" sobre la zona humida catalogada: Naixement del Riu Verd i del Lloc d'Importància Comunitària Ullals del Riu Verd. La ubicació de l'abocador estaria només a 953 metres del límit de la conca d'afecció d'aquesta zona humida. Els Ullals del Riu Verd corren "greu risc de contaminació per la proximitat d'aquest abocador. Contaminació que podria estar causada per una ruptura de la bassa de lixiviats o per trencament de les grans conduccions de la CHX i de la ARJ, situades a 5 metres de l'abocador, que per vessament arribaria fins aquesta zona protegida. Açò també es podria produir per contaminació de l'aqüífer pel flux d'aquest, o per desbordament de les aigües pluvials del vas de l'abocador en episodis de fortes pluges", expliquen des de la plataforma.
 
Concentració contra l'abocador de la Ribera

Igualment, continuen, "el projecte posa en risc la conservació de l'Albufera de València que podria resultar contaminada a través de la Séquia Reial". Una ruptura de la bassa de lixiviats podria produir un abocament contaminant en grans volums sobre el canal principal i la Séquia Reial del Xúquer, el cabal de la qual, alimenta directament l'Albufera. Aquesta mateixa contaminació podria produir-se igualment per desbordament de l'abocador en episodis de fortes pluges.

Cal assenyalar que "els riscs s'incrementen per la proximitat, a tan sols 5 metres de l'abocador, de grans conduccions de reg de la Confederació del Xúquer i de la Séquia Reial".


 
El projecte "podria tenir greus afeccions a les aigües subterrànies, tant en l'aqüífer de la Plana Alta sobre el qual se situa, com en l'aqüífer veí de l'AVE", ja que segons la cartografia oficial de la Conselleria de Medi Ambient sobre vulnerabilitat als aqüífers, es comprova que l'emplaçament de l'abocador projectat es troba sobre una àrea de vulnerabilitat als aqüífers alta, assegura Xúqer Viu.

next