Diari La Veu del País Valencià
L’FSMCV demana consens polític a les Corts per a declarar BIC les societats musicals
RedactaVeu / València

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) demana consens a totes les formacions polítiques per a la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC), en la seua tipologia de bé immaterial, per al moviment associatiu que conformen aquestes associacions, i protectora del patrimoni cultural valencià a la Federació; dues resolucions que sol·licita una Proposta No de Llei (PNL) que va presentar el grup parlamentari Podem a principis d’agost i que les Corts Valencianes prendran en consideració dimarts que ve 27.

Les conseqüències de la declaració BIC per a les 547 societats musicals “serien molt beneficioses per al seu projecte social, educatiu i cultural, ja que hi hauria una protecció eficaç i promoció de la diversitat de les expressions culturals” tal com promou la UNESCO i va ratificar l’Estat espanyol en 2006.

El precedent d’aquesta iniciativa, que compta amb el suport legal de la Constitució Espanyola, l’Estatut, la Llei Valenciana de la Música i la de Patrimoni Cultural Valencià, promoguda per l’FSMCV en 2008 va obtenir una resposta positiva i concità l’acord de tots els partits polítics encara que, finalment, el Consell va declarar Bé de Rellevància Local (BRL) les societats musicals, un reconeixement que comporta una protecció menor i que obliga a cadascuna de les associacions a realitzar els tràmits per a ser declarades BIC individualment. És per això que Pedro Rodríguez, president de l’FSMCV, creu que “la força del projecte de les societats musicals, els informes, suports i la justificació perquè siguen declarades BIC són inapel·lables”. Així mateix, espera que “les formacions polítiques facen justícia a un moviment associatiu únic en el món i amb una gran projecció internacional i reediten la unanimitat que va aconseguir la Llei Valenciana de la Música en 1998”.

Recentment, Podem va recollir sobre la necessitat de la iniciativa que “les societats musicals són un paradigma de la idiosincràsia del nostre poble, per la seua contínua contribució a la conservació i potenciació del patrimoni cultural valencià” per les seues “accions d’enriquiment, foment, protecció, coordinació, difusió i promoció de la música en els nostres pobles i ciutats”. Així mateix, recalca la seua “determinant contribució” en l’educació musical, que la Federació defensa pels seus beneficis pedagògics en el rendiment educatiu i contra el fracàs escolar, i “erigint-se com a eixos vertebradors i de cohesió social”. Per açò, es considera primordial l’aprovació i l’adequat desenvolupament de la declaració BIC en un àmbit legislatiu i competencial coherent i eficaç.

En el mateix sentit el PSPV va registrar una proposta a l’agost de 2014 en la qual instava el Consell a donar suport a la declaració BIC de les societats musicals, afegint que és “un col·lectiu en el qual hi ha 163 societats musicals centenàries, la qual cosa dóna una idea de la potència històrica d’aquest moviment en el qual el 30% d’aquestes associacions sense ànim de lucre tenen 100 anys o més i d’aquestes un 2% tenen acreditats més de 200 anys d’història”.

Igualment, aquest cap de setmana passat, els guardonats amb el Premi Euterpe extraordinari 2015, Juan Soto (PSPV), Josep Maria Pañella (Compromís), Josep F. Almeria (Podem), Lluís Torró (EUPV) i Manuel Tomás, exsecretari d’Educació i Formació en l’anterior Consell, van emplaçar l’FSMCV, el dissabte passat en rebre els premis, a seguir reivindicant assumptes que consideren justs i un finançament adequat.

“Les societats musicals són el principal agent cultural del País Valencià” segons la Universitat de València i en el seu si hi ha un total de 1.686 formacions artístiques amb 1.075 bandes de música, 174 orquestres, 233 cors, 133 grups de cambra, 52 big bands i 19 grups de dolçaina i tabal a un país que compta amb 542 municipis.

Comparteix

Icona de pantalla completa