Diari La Veu del País Valencià
Oltra, sobre el pacte electoral amb Podem: ‘Mentre tinguem temps seguirem parlant’
Europa Press / RedactaVeu / València

Oltra s’ha expressat en aquests termes després de la roda de premsa posterior al ple del Consell, en ser preguntada pel debat en el si de Compromís i de les parts que l’integren sobre si concorren o no al costat de Podem. De moment, Bloc i Gent de Compromís estan en contra, mentre que Iniciativa i VerdsEquo, a favor.

La coportaveu ha posat l’accent que aquesta coalició “sempre ha parlat, dialogat i acordat les coses”, encara que “a voltes ens ha costat una mica”. “Sempre apurem els terminis, açò és un senyal d’identitat de Compromís”, ha ressaltat.

Mònica Oltra ha indicat que, per a ella, el “resultat desitjable” és que “hi haja un oferta electoral potent on estiga Compromís, Podem i més gent que es vincule a aquesta força política emancipadora per irrompre al Congrés dels Diputats amb molta força, amb un grup parlamentari propi valencià que visibilitze als valencians en el Congrés i en la política espanyola”.

En aquesta línia, ha subratllat que aquest és el seu “desig”, però desconeix quin serà el resultat final. “Mentre tinguem temps seguirem parlant”, ha manifestat. A la pregunta de si no es descarta que Iniciativa decidisca no concórrer en Compromís sinó al costat de Podem, ha eludit respondre, perquè no és portaveu d’Iniciativa.

“Jo sóc portaveu de Compromís. No vaig a parlar d’una banda, perquè a mi em toca parlar del tot”, ha ressaltat. Quant a la seua opinió, ha dit que la “prioritat” és “anar plegats, créixer en aqueixes eleccions i fer que Compromís siga rellevant al Congrés dels Diputats”.

“Equilibri delicat però fructífer”

Inquirida per si el Consell General de Compromís pot prendre la decisió final, ha explicat que no, perquè “l’equilibri delicat, però fructífer” que és Compromís “exigeix que primer hi haja un acord en l’Executiva per una àmplia majoria, i serà el que se sotmeta a votació del Consell General de Compromís”.

Per tant, “primer hem d’acordar per tenir aqueixa majoria àmplia”, perquè en Compromís “no s’aproven les coses per la meitat més un”. Així mateix, ha comentat que l’Executiva es podria convocar “en cinc minuts”.

Oltra, a preguntes dels mitjans, també ha explicat que hi ha una “data límit”, en concret, “a partir que el senyor Rajoy publique el decret de convocatòria hi ha deu dies per registrar la coalició, perquè Compromís com a tal, en el plànol legal no existeix”. “Existeix en la mesura en el qual tres partits signen una coalició i la presenten a la Junta Electoral”, ha aclarit.

Podem treballarà perquè les seues candidatures al País Valencià, Catalunya i Galícia tinguen grup propi al Congrés

El secretari Polític i número dos de Podem, Íñigo Errejón, ha assegurat aquest divendres que el seu partit està a favor que les seues candidatures al País Valencià, Catalunya i Galícia constituïsquen després de les eleccions estatals grups propis al Congrés, tal com demanen els seus possibles socis en les negociacions que s’estan duent a terme per concórrer junts el 20 de desembre.

“No tenim problema amb que hi haja polifonia. Som una força política plurinacional. Ens sembla a més la forma més responsable d’unir Espanya, reconeixent la diversitat dels diferents territoris i nacions i volem que açò tinga un reflex institucional”, ha defensat en declaracions als mitjans.

Així, Errejón ha assegurat que Podem posarà tots els seus “mecanismes al servei que puga haver-hi grups que siguen específicament nacionals i que representen aqueix tipus d’acumulació de forces que s’està fent” i a les que estan caminant al País Valencià, Galícia i Catalunya.

“Açò és una bona cosa. Cal recordar que ha sigut una reivindicació històrica també de federacions d’altres partits. Recorde el PSC, que mai va aconseguir que el PSOE li fera cas”, ha postil·lat.

Comparteix

Icona de pantalla completa