Diari La Veu del País Valencià
Botran (CUP): ‘La repressió contra els valencians ha sigut superior que en la resta de territoris’
J. Belver / València

L’acte, que va tenir una bona acollida per part de la gent, de totes les generacions i es va desenvolupar en un clima de camaraderia, debat i crítica sincera i constructiva, i va ser tancat amb un sopar popular vegà i amb productes biològics i una bona tertúlia amena i constructiva.

La intervenció de Botran va estar precedida per una xicoteta presentació a càrrec del qui subscriu, membre de Poble Lliure, exposant breument els motius d’aquest i que no eren altres que “visibilitzar la proposta independentista a la ciutat de València i rodalia”; trencant amb aquelles dinàmiques que, per una banda, no entenen la ruptura amb el vell ordre en clau nacional sinó estatal, i per altra, “combatent el relat autoimposat per la por que ens diu que cal amagar qui som, d’on venim i que volem, si la nostra intenció és aglutinar les forces populars en el nostre territori”.

L’Albert Botran, mitjançant el seu treball, va demostrar com el projecte de la CUP neix com el continuador d’un projecte que abasteix tot el territori nacional i com aquest es va desenvolupant de forma desigual a causa d’una sèrie de situacions específiques i autòctones, entre elles les repressives. També va apuntar que la repressió sistemàtica contra els valencians i valencianes ha sigut “significativament superior que en la resta de territoris” des de la fi de la guerra del 36-39 fins a l’anomenada batalla de València que va titllar de “pallissa amb encrueliment”.

Un moment de l’acte de presentació del llibre d’Albert Botran, celebrat a l’Espai Basset. Foto. La Veu

Compromís “total i absolut” de la CUP amb el PV

Després afirmà el compromís “total i absolut” de la CUP amb el PV, assegurant que l’organització independentista “és i serà l’organització de tots els territoris”, respectant, és clar, les formes particulars d’expressió política, els tempos i l’autonomia dels projectes municipals al País Valencià -com no podia ser d’altra manera-.

També va exhortar totes aquelles persones compromeses en l’alliberament nacional des d’un punt de vista social i de classe a desenvolupar activitat pròpia “caminant i experimentant, sense pors i vergonyes, cap a un municipalisme que ha de fer-se inevitablement a sí mateix des de les bases socials i els moviments populars” i que té en la CUP el seu espai organitzatiu.

El diputat de la CUP va respondre de forma coherent a totes aquelles preguntes que se li van formular respecte de la situació actual del procés al Principat agafant la responsabilitat d’impulsar expressament, en aquest procés, la reivindicació clara i nítida dels Països Catalans. En aquest sentit, va argumentar que hui en dia allò que sempre l’esquerra independentista havia dit en referència al País Valencià, era entés cada vegada més pel gruix de la societat de la comunitat autònoma “gràcies al moviment popular que ha propiciat el canvi polític al nostre territori”.



El diputat de la CUP Albert Botran (esquerra), amb el portaveu de Poble Lliure Jordi Belver. Foto: La Veu.

Una de les línies discursives que va tenir més impacte amb l’audiència va ser quan afirmà que la situació al País valencià podia caminar “a una velocitat de vertigen” i va llençar la idea que aquest tripartit es trobarà ben aviat amb les mateixes dificultats que es va trobar aquell del principat uns anys enrere: el finançament i la impossibilitat que canvie res a millor significativament per part de l’estat espanyol al respecte.

Finalment va fer un emplaçament a l’enfortiment dels moviments socials des d’un punt de vista de classe i a la lluita estratègica cap a la ruptura amb espanya, el socialisme i el feminisme als Països Catalans.

Comparteix

Icona de pantalla completa