Diari La Veu del País Valencià
Les Corts debaten si declaren BIC les Societats Musicals a proposta de Podem
RedactaVeu / València

Les Corts Valencianes debatran aquest dimarts en la Comissió d’Educació i Cultura la proposició no de llei del grup parlamentari de Podem en la qual es reclama al Consell la declaració del Moviment Associatiu de les Societats Musicals del País Valencià com Bé d’Interès Cultural (BIC) en la seua tipologia de Bé Immaterial, i també l’insta a declarar la ‘Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana’ entitat protectora del patrimoni cultural valencià.

Les societats musicals valencianes ja van acordar en la seua 40a Assemblea General de 2008 sol·licitar al Consell, a través de la conselleria de Cultura, la declaració de BIC com a element representatiu i integrant del patrimoni etnològic valencià. En aquesta retrospectiva de peticions i accions, el diputat Pepe Almeria qui ha estat president de la FSMCV, ha recordat que “en 2011 el Consell, de forma totalment incomprensible, va declarar les Societats Musicals Bé de Rellevància Local, i no BIC, a pesar que aquesta petició havia sigut signada també amb el suport de les tres Diputacions Provincials i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, entre altres institucions”. En 2009 els responsables d’aquest projecte, van traslladar la iniciativa als grups parlamentaris de les Corts Valencianes i van obtenir una resposta ‘unànime i positiva’ ha recordat Almeria.

Així mateix, Almeria ha assenyalat que “per a la declaració de BIC, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) ha rebut informes favorables del Consell Valencià de Cultura, el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, de la Universitat d’Alacant, de la Jaume I de Castelló, la Miguel Hernández d’Elx i la Universitat de València”.

La Junta Directiva de la FSMCV, segons ha indicat el parlamentari, estima aquesta declaració “necessària”, mentre que és “conscient del significatiu patrimoni que constitueixen les Societats Musicals Valencianes com a paradigma de la idiosincràsia del nostre poble per la seua contínua contribució a la conservació i potenciació del patrimoni cultural valencià”. Seguit Almeria també ha destacat que la FSMCV realitza “constants accions d’enriquiment, foment, protecció coordinació, difusió i promoció de la música en els nostres pobles i ciutats, com a vertaderes expressions de les nostres tradicions en les seues manifestacions musicals i artístiques i la seua determinant contribució a l’ensenyament musical en tota la Comunitat Valenciana, erigint-se com a eixos vertebradors i de cohesió social del nostre poble”.

Pel que fa a legislació, Almeria, ha recordat que “aquesta petició es recolza legalment en la Constitució Espanyola, en l’Estatut d’Autonomia i en les lleis del Patrimoni Cultural Valencià i la Llei Valenciana de la Música”. El parlamentari ha afegit que “són el principal agent cultural de la Comunitat Valenciana”, segons la Universitat de València i han rebut tant l’Alta Distinció de la Generalitat com la Placa de Jaume I. Segons el parer d’Almeria suposen “la transmissió d’unes tècniques, uns valors i uns conceptes musicals” d’una banda, i per una altra, formen part de “nombroses tradicions, tant festives com rituals de la Comunitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa