Diari La Veu del País Valencià
La música tradicional i la denominació País Valencià torna a provocar enrenou al CVC
RedactaVeu / EP / València

La sessió plenària del Consell Valencià de Cultura ha servit per a anunciar un acte solemne, que se celebrarà el 10 de novembre, Dia Mundial de la Ciència, en l’Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències Príncep Felipe de València. Està previst que l’acte siga presidit i clausurat pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, inaugurat per l’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i que compte amb la intervenció del professor Santiago Grisolía, president del CVC, un representant dels rectors de les universitats públiques valencianes i un de la comunitat científica.

El CVC ha instat a donar “una dotació equilibrada de recursos humans i pressupost per a totes la sotsdireccions de CulturArts que permeta un tractament homogeni de patrimoni sonor i audiovisual”, tal com figura en ‘l’Informe sobre el patrimoni audiovisual i sonor’, que ha aprovat aquest dilluns el ple de l’organisme consultiu. L’aprovació de l’informe té lloc la vespra de la commemoració del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, establit per la UNESCO en 2005.

La institució anima igualment a “habilitar espais públics per a instal·lar el Centre de documentació de les arts escèniques i de la música de CulturArts, complementari al Centre de Documentació Cinematogràfica ja existent”.

El debat més acalorat del ple s’ha produït a compte d’un annex a l’Informe sobre ensenyament de la música tradicional i popular valencianes, aprovat el passat mes de juliol.

La discussió s’ha iniciat arran de la intervenció del conseller José María Lozano, qui ha posat en dubte la conveniència que es realitze un annex a un informe ja aprovat pel ple i, a més, ha posat diverses objeccions al seu contingut, com l’ús del terme País Valencià en lloc de Comunitat Valenciana, i la proposta de determinats experts de crear una Escola de Música Tradicional no integrada en els conservatoris però amb titulacions homologables.

El director d’orquestra valencià Enrique García Asensio

Les reserves expressades per Lozano han rebut el suport d’altres membres del CVC, entre ells el director d’orquestra Enrique García Asensio i Consuelo Ciscar. Pel seu costat, Glòria Marcos, encara que ha admès certa discrepància amb la referència a una escola de música tradicional –que ha considerat no ‘encaixable’ amb el sistema educatiu valencià–, ha recordat que va ser el mateix ple del juliol el que va acordar aprovar l’informe sobre música tradicional i que, posteriorment, s’adjuntara un annex.

Davant les crítiques, la redactora del text debatut, la cantant Sole Giménez, ha lamentat la “controvèrsia”. “Sembla que no importa el fons de la qüestió, que és que la música tradicional valenciana està pràcticament desapareguda”. Tot seguit, s’ha oferit a introduir correccions i ha assegurat que aquest annex s’adjunta per decisió del ple de juliol després que un altre dels membres del CVC, Ximo Tébar, que no estava present hui en el ple per raons familiars, “presentara el seu informe sobre la música tradicional abans” que Giménez acabara el seu treball.

El secretari de la institució, Jesús Huguet, ha remarcat que es tracta d’un annex i que, com a tal, no requereix ser votat i ha advertit que, si el CVC repeteix aquest tipus de discussions tècniques amb cada document d’aquest tipus “no acabarà mai”.

Comparteix

Icona de pantalla completa