Enllaçats per un espai de comunicació en català

ExLL reclama en un Manifest la reciprocitat de tots els canals de ràdio i televisió en la nostra llengua
28 octubre 2015 01:00h
Sal·lus Herrero / València
 
El Manifest denuncia la greu situació general dels mitjans en català, la no reobertura de RTVV i el greuge comparatiu que pateix la llengua pròpia respecte a les llengües estatals, com el castellà.

Enllaçats per la Llengua recorda, pel que fa la “preocupant” situació dels mitjans de comunicació que al País Valencià, la ràdio i la televisió públiques valencianes continuen tancades i continua impedint-se la recepció de les emissions Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA); a les Illes Balears tampoc no es reben aquestes emissions, i inversament, les d'IB3, la televisió de les Illes, no arriba a Catalunya, que, al seu torn, no rep les emissions d'IB3 ni, evidentment, les de la radiotelevisió pública valenciana.

Contràriament, subratlla, “la presència de mitjans públics i privats en castellà és aclaparadora” i l'Estat, per la seua banda, “no pren cap mesura per reequilibrar aquesta situació”. De fet, “no sols no fomenta la presència normal del català en els mitjans sinó que la dificulta i fins i tot arriba a incomplir de manera flagrant la legislació internacional que ha subscrit”: la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, que, en l'article 11.2 compromet l'Estat espanyol “a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima".

Per tot això, Enllaçats per la Llengua insta els governs corresponents a:

1. Reprendre les emissions de la CCMA i IB3 a tots els territoris de llengua catalana, en la línia de la reciprocitat de la recepció aprovada pels parlaments de Catalunya i del País Valencià en un conveni signat el 2013, acord que caldria generalitzar a tota l'àrea catalanoparlant.

2. Recuperar amb la màxima urgència les emissions de la ràdio i la televisió valencianes que el govern del PP va clausurar de manera vergonyosa.

3. Fer efectives que totes les emissions de les ràdios i les televisions públiques siguen en català. L’oferta pública i privada de ràdios i televisions en la llengua estatal corresponent és massiva als nostres territoris i els mitjans públics han de complir la missió, establerta legalment i imprescindible socialment, de promoure la llengua pròpia, i de superar el desequilibri radical actual.

4. Establir la col·laboració necessària entre tots els ens de comunicació dels territoris de parla catalana per a la realització de programes de producció pròpia, doblatges, subtitulacions, etc., cooperació que fomenta la nostra indústria audiovisual i permet reduir els costs i maximitzar els resultats, alhora que obri els ciutadans de cada territori a accents i perspectives diverses i enriquidores de la nostra llengua.

5. I, en darrer lloc, “però no menys important”, exigeix al govern de l’Estat espanyol que, “com és la seua obligació”, siga respectuós amb tots els seus ciutadans catalanoparlants i defense els seus drets, i per tant també la seua llengua, i, conseqüentment amb això, no sols assegure la lliure recepció de les emissions en català sinó també promoga una actuació positiva perquè les ràdios i les televisions en aquesta llengua --que l’Estat hauria de considerar seua també en els fets-- tinguen una presència social àmplia i normal, tal com ara ho fa només per al castellà.

Així mateix, conviden totes les persones, entitats i col·lectius que defensen la llengua catalana a signar aquest manifest, denunciar aquests fets i sumar esforços per revertir la situació.

Els primer signants són Acció Cultural del País Valencià_ACPV, Agrupació Borrianenca de Cultura, Associació d'Amics de la Bressola, Associació Cívica per la Llengua El Tempir, Acció Cultural dels Països Catalans, Amics de Cerdanya, La Bressola, escoles catalanes de la Catalunya Nord,  Ca Revolta, Castelló per la Llengua, Catalans sense fronteres, Centre Excursionista de l'Alguer, Comunitat Educativa "Escola dels Encants", Escola Valenciana_FEV, Estira la llengua, Federació d'Organitzacions de la Llengua Catalana_FOLC,  Intersindical-CSC, Intersindical Valenciana, Moviment Franjolí per la Llengua, Òmnium Cultural de l'Alguer, Plataforma pel Dret a Decidir-País Valencià, Plataforma pel Dret de Decidir_PDD, Plataforma per la Llengua de l'Alguer, Sectorial Veïns per la Independència ANC, STEI-intersindical Illes Balears, STEPV-iv i USTEC-STEs (IAC).

Per adherir-se a la campanya i per més informació: http://exllengua.blogspot.com.es/
 
next