Diari La Veu del País Valencià
Metrovalencia commemora el centenari de l’arribada del ferrocarril a Castelló de la Ribera
Redactaveu / Castelló de la Ribera

El Centre d’Atenció al Client de l’estació de Colón de Metrovalencia acull una mostra expositiva dedicada al centenari de la línia València-Vva. de Castellón. Aquesta mostra, que arreplega plans, objectes i fotografies relacionats amb els cent anys d’història de l’arribada del ferrocarril a aquesta població de la comarca de la Ribera, forma part dels ‘Espais dHistòria’ de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV).

L’11 de juliol de 2015 es va complir el centenari de l’arribada d’aquest ferrocarril de via estreta a Castelló. En la mostra expositiva ‘El Trenet a la Ribera: idees i projectes’ s’han recopilat plànols i projectes originals, documentació empresarial, dels seus enginyers i treballadors que van formar part essencial d’aquesta iniciativa ferroviària, material ferroviari i fotografies.

El director gerent de FGV, Ángel García de la Bandera, i l’alcalde de Castelló, Óscar Noguera, han visitat la mostra, oberta al públic dins de l’horari d’obertura d’aquest Centre d’Atenció al Client.

La documentació original anirà variant, doncs els projectes ara exposats donaran pas a les idees modernistes dels anys vint, l’arquitectura popular de postguerra, els nous enllaços amb el ferrocarril de via ampla, la implantació de la doble via o els projectes d’electrificació. A més, reportatges fotogràfics de l’arxiu d’empresa serviran per conèixer l’efecte de les catàstrofes naturals sobre aquesta línia.

En aquesta iniciativa han col·laborat desinteressadament membres d’altres institucions, com el Museu Basc del Ferrocarril, l’Associació Valenciana d’Amics del Ferrocarril, Cultural Ferroviària de Burjassot o del Centre Vaporista de Riba-roja, amb aportacions fotogràfiques i documentals.

En aquest mateix centre també s’ha instal·lat de forma permanent un nou ‘Espai d’Història’ dedicat als elements de senyalització ferroviària, amb peces i elements de l’antiga estació de Pont de Fusta com fanals, xiulets, cornetins, petards de via i fins l’antiga campana que penjava a la fi del segle XIX a l’estació de Bétera. Tot açò amb definicions del seu ús a la fi del segle XIX.

Espais d’Història

‘Espais d’història’ és una xarxa de micro exposicions que s’ofereixen amb l’objectiu de donar a conèixer la història dels tramvies i ferrocarrils valencians. Espais temàtics, concrets i puntuals, situats en llocs amb seguretat i accés públic, per difondre de manera atractiva la col·lecció de material ferroviari de FGV.

En l’actualitat, FGV té ‘Espais dHistòria’ en les oficines de València Sud, les estacions de Llíria, Paterna, Àngel Guimerà, Dénia, Gata de Gorgos i Teulada i el Centre d’Atenció al Client de l’estació de Colón.

Centenari del Trenet a la Ribera

L’origen d’aquest ferrocarril es troba en la concessió que en 1891 va ser atorgada a Juan Illa Domenech per al transport dels vins de la baronia de Torís i el carbó de Dosaigües. Però contratemps quant a la qualitat del mineral i plagues vinícoles van obligar a modificar els seus objectius cap al comerç dels cítrics de la Ribera.

L’11 de novembre de 1893 la Societat dels Ferrocarrils del Grau de València a Torís va obrir el servei de València a Torrent. Dos anys més tard arribaria fins a Alberic i, finalment, l’11 de juliol de 1915 va aconseguir la seua destinació final, Castelló.

La primera secció del traçat va ser redactada per l’enginyer director Pérez Sanmillán, sent Justo Vilar David l’encarregat de realitzar en 1913 el projecte definitiu. La línia ha experimentat una adaptació constant per donar servei a les poblacions per les quals discorre i territoris que vertebra. En 1924 la Companyia de Tramvies i Ferrocarrils de València es va fer càrrec administrativament d’ella i els seus municipis han sigut protagonistes de la construcció, inauguracions, canvis de tracció, electrificació, ampliacions, remodelacions, obertura de noves estacions i clausura d’unes altres.

La història d’aquesta línia està especialment marcada per les catàstrofes naturals i accidentals, com la riuada de 1957 que va provocar el tancament definitiu del branc a Natzaret, o la pantanada de Tous de 1982. Aquesta última va arrasar el magnífic pont metàl·lic sobre el riu Xúquer, interrompent temporalment el servei ferroviari fins la construcció d’un nou pont i estació terminal.

L’estació principal de la línia era la de València, coneguda com ‘l’antiga estació de Jesús’, que en 1988 va ser incorporada al primer tram subterrani de la xarxa Metrovalencia de FGV, actual Línia 1.

Comparteix

Icona de pantalla completa