Diari La Veu del País Valencià
El Consell declararà BIC immaterial la Fira de Tots Sants de Cocentaina
RedactaVeu / Cocentaina

La Fira de Tots sants de Cocentaina està d’enhorabona, no sols perquè després hui s’ha posat punt i final a 25 anys d’absencia institucional sinó, el que encara és més positiu, perquè aquest esdeveniment serà declarat pel Consell com BIC Immaterial, segons ha anunciat el president Ximo Puig en la inauguració del certamen d’enguany.

“S’ha acabat que la Fira no tinga una presència institucional normalitzada, ja que entenem que aquest esdeveniment és patrimoni de Cocentaina i de tots els valencians”, ha manifestat el cap del Consell, després que durant 25 anys la Fira no haja tingut una presència institucional normalitzada

Cocentaina ha inaugurat aquest divendres la 669 edició del seu tradicional Fira de Tots Sants. L’emblemàtic Palau Comtal ha tornat a ser testimoni, una vegada més, com ho ha sigut al llarg aquests sis segles d’història, d’una nova convocatòria per a gaudir durant tres dies d’una “oferta comercial, d’oci, de cultura i de gastronomia inigualable”, segons fonts municipals.

El productor i compositor contestà Romu Agulló ha sigut l’encarregat de realitzar la lectura del Privilegi reial de Fira -concedit per Pere IV El Cerimoniós en 1346- davant centenars de persones congregades en el Pla. De la mateixa manera, el municipi sencer ha pogut presenciar la recuperació del suport institucional del Govern Valencià a Cocentaina, després de 25 anys d’oblit.

Ximo Puig, ha estat l’encarregat d’inaugurar la Fira de Cocentaina 2015 acompanyat d’una nodrida representació del seu executiu. El cap del Consell ha assenyalat que “cal reconèixer el valor de la Fira i de tot el que representa. S’ha acabat que la Fira no tinga una presència institucional normalitzada, ja que entenem que aquest esdeveniment no solament és patrimoni de Cocentaina sinó que ho és de tots els valencians”. Puig ha reconegut que “25 anys és una anomalia en el funcionament de les institucions que s’ha de superar. Les institucions són dels ciutadans i no dels partits polítics”.

Per la seua banda, l’alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, ha considerat “un honor” tenir a Cocentaina al president de la Generalitat, al de les Corts Valencianes i a dos consellers, entre altres autoritats. “Sabem que tenim el suport institucional i ara estem treballant per a tenir també el suport econòmic, per aqueixes subvencions que tanta falta li fan a la Fira de Cocentaina”, ha dit l’alcaldessa.

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, també present a Cocentaina, ha explicat que “hem volgut estar presents en aquest acte que simbolitza la connexió amb la nostra identitat. Per això hem vingut la màxima representació institucional, perquè era una situació absurda”.

La comitiva inaugural ha realitzat una visita que els ha portat a conèixer els principals atractius de la Fira 2015. El Mercat Medieval que ocupa els carrers del casc antic, la Fira Tecnològica, mostra de com tradició i modernitat poden fusionar-se i conviure en aquesta Fira de Fires, la Gastronomia que fa les delícies de milers de visitants amb una destacada representació de tapes i productes típics de la zona o el Turisme que reuneix a Cocentaina l’àmplia oferta de la qual disposa el País Valencià.

La Fira de Tots Sants de Cocentaina s’ha consolidat en els últims anys com un esdeveniment “ineludible” para milers de visitants procedents dels més diversos llocs. Segons fonts municipals, la seua pluralitat és el seu principal atractiu: “varietat infinita de productes, àmplia oferta cultural i d’oci o la més diversa gastronomia per a tots els gustos i butxaques, fan d’aquesta cita anual la destinació idònia per a passar un cap de setmana inoblidable”.

Més de 200 espectacles fins diumenge

A partir d’aquest divendres i fins al diumenge, Cocentaina es transforma per a oferir a tots aquells que la visiten més de 200 espectacles programats, en cinc escenaris diferents, una representació històrica de la cultura valenciana en el Porrat Valencià, la fira agropecuària, partides de pilota, exhibicions de Tir i Arrossegament i Munta i Domatge. Tot això sense oblidar la mostra de maquinària agrícola i automoció que ofereix enguany més superfície i varietat de marques i productes.

Des de l’organització de fira es recomana preparar el viatge abans d’eixir. Per a açò es pot consultar la web www.turismococentaina.com, o descarregar-se la app Fira de Cocentaina on trobareu informació detallada.

Comparteix

Icona de pantalla completa