Diari La Veu del País Valencià
El patrimoni sonor arquitectònic del País Valencia, a l’abast de tots en 3D
RedactaVeu / València

Alicia Giménez, investigadora del Departament de Física Aplicada UPV i integrant del comitè organitzador del congrés, ha explicat que, “gràcies a les noves tecnologies i a l’avanç en la tècnica, la virtualització de tot el patrimoni i les tècniques d’auralització (procés mitjançant el qual se simula la sensació d’escoltar so tridimensional a l’interior d’una sala, ateses unes determinades posicions d’oient i font o fonts, i el seu senyal o senyals) poden arxivar-se en bases de dades, gaudir-les i posar-les a la disposició del públic en general, que té la possibilitat de conèixer com sona l’arquitectura passada, present i futura”.

Models virtuals de la Llotja dels Mercaders, la capella del Sant Calze i edificis desapareguts com el monestir de la Murta

Els investigadors han desenvolupat models geomètrics en 3D que reprodueixen l’estructura dels monuments. Posteriorment, després de calcular la resposta d’aquests davant un senyal sonor, ja siga musical o parlat, han calibrat un model acústic que possibilita la creació d’un recorregut virtual que permet la visió i l’audició dels entorns analitzats.

Monestir de la La Murta.

En aquest marc, l’equip de recerca, que treballa ara mateix en la virtualització del Misteri d’Elx, ja ha desenvolupat models de la Llotja dels Mercaders, la capella del Sant Calze, el Palau de les Arts, el Teatre Principal de València i, fins i tot, edificis en ruïnes o desapareguts, com el Corral de Comèdies de l’Olivera (València) i el monestir de la Murta, d’Alzira.

Eina de predicció acústica

“La metodologia aplicada”, ha afegit Giménez, “permet conèixer quin era el comportament acústic dels edificis, tant en el passat (acústica arqueològica), com després de possibles actuacions sobre aquests. Aquests treballs possibiliten disposar d’aquests entorns en format digital i sentir de forma virtual l’espai sonor de manera immersiva, a més de contribuir a la salvaguarda i difusió del patrimoni cultural”.

El projecte, al seu torn, proporciona una eina de predicció del resultat acústic de qualsevol intervenció arquitectònica abans de portar-la a la pràctica, la qual cosa hi confereix especial utilitat en l’àmbit de la conservació.

Recorregut virtual – Llotja de València

Recorregut virtual – Capella del Sant Calze

Recorregut virtual – Palau de les Arts

Recorregut virtual – Monestir de la Murta

Comparteix

Icona de pantalla completa