Rajoy impulsa els 1.380 milions del FLA però no garanteix millor finançament per al PV

Les demandes econòmiques del president de la Generalitat davant Mariano Rajoy són l'eix principal de la trobada. Ximo Puig: 'He posat damunt de la taula de Rajoy el problema valencià'
2 novembre 2015 01:00h

Toni Martínez / Madrid.
 
“Li he demanat una reforma del model de finançament i li he fet una proposta valenciana mirant a Espanya, un model que mira els ciutadans per damunt de les institucions, per acabar amb les batalles entre les comunitats autònomes i buscant paràmetres transparents i basats en l'equitat”. El president de la Generalitat ha expressat que amb aquestes demandes ha “posat damunt de la taula el problema valencià i les seues solucions”. 

Puig ha fet aquestes declaracions després d’eixir de la seua recepció amb el president del Govern espanyol Mariano Rajoy. Els dos mandataris s'han vist les cares enmig d’una jornada maratoniana de reunions del líder del PP. Abans d’atendre el president valencià, han passat per Moncloa el dirigent d’Izquierda Unida, Alberto Garzón i la presidenta de la Comunidad de Madrid, Cristina Cifuentes. Després de Puig ha sigut el torn del president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla.

Enmig de tantes reunions, Rajoy ha rebut Puig en una reunió que ha durat poc més d'una hora i que ha estat centrada en l'economia. Tot i que no han arribat a acords concrets, el president de la Generalitat sí ha destacat la voluntat del president espanyol d'ingressar els 1.300 millions d'euros del FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica) a què es van comprometre amb l'anterior executiu valencià i que havia d'haver estat ingressat al mes de juny.

Puig ha denunciat davant Rajoy l'"infrafinançament” que pateix el País Valencià i ha demanat que es complisca el pressupost de 2015. “No sols s'inverteix poc sinó que a més es fa inclús menys del que està pressupostat”. Així ha insistit que, de manera especial, “interessa impulsar el Corredor Mediterrani, perque també li anirà millor a Espanya; el contracte programa del transport amb l'Ajuntament de València i el finançament de la llei de dependència”.

“Som una comunitat pobra que paga com una rica i hem de començar a parlar ja perquè la Comunitat Valenciana no pot esperar, l'actual autogovern és inviable sense arreglar eixa qüestió”, ha conclòs Puig.
 

Altres qüestions

Rajoy també ha aprofitat la trobada per a polsar l'opinió del mandatari valencià respecte al procés català. En este sentit Puig li ha transmès que “l'Estat no tracta igual a tots els espanyols” i que “és l'hora de corregir la diferència de tracte entre espanyols”. “Tenim una relació molt especial amb Catalunya”, ha assegurat abans de demanar “diàleg permanent” i assegurar que “ens dol el que està passant” i que està “en contra del frontisme”.

Els altres assumptes de què s'ha parlat a la reunió han sigut el projecte vaixell de l'esperança, per a traslladar 1.200 personas des de Lesbos fins al País Valencià. “M'ha dit que intentarà que siga possible”, ha indicat Puig. 

També li ha recordat la necessitat d'un pacte perquè es done la “major cobertura possible a les dones que pateixen violència de gènere”. 
next