Diari La Veu del País Valencià
La UV analitza l’ús de la imatge de la dona en els mitjans de comunicació i en la publicitat
RedactaVeu / València

Sota la direcció d’Alfonso Piñón Pallarés (professor de Dret Mercantil en la Universitat de València) i Inés Pérez Marín (agent d’igualtat, advocada i investigadora de Dret Civil en la Universitat de les Illes Balears), aquest és el primer seminari de publicitat sexista de dimensió europea.

Després de diversos anys de treball, el Projecte Europeu Siamura ha conformat una xarxa ‘networking’ sobre l’estudi i recerca de la utilització de la imatge de la dona en publicitat en l’àmbit del Dret i de la Comunicació. D’aquesta forma, la seua directora, Inés Pérez Marín, pretén interactuar des de diferents àmbits (acadèmic, associatiu, institucional i empresarial) per a potenciar un treball comú que impulse la presentació de demandes en els jutjats a fi de crear una jurisprudència sobre la matèria (inexistent fins al moment) que ajude a disminuir i eradicar la publicitat sexista, sense menys cap de la llibertat d’expressió.

Durant aquestes tres jornades, es crearà un espai de debat, anàlisi i reflexió on els assistents estudiaran els casos pràctics de Ryanair i Cementos La Unión, així com sengles anuncis de publicitat deslleial, il·lícita i sexista que apareixen en internet, en l’oci digital, en les xarxes… Els ponents explicaran els casos actuals i les dificultats amb les quals es troben diàriament aportant, a més, una visió multidisciplinària i transversal de la matèria en qüestió. D’aquesta forma, Siamura pretén acostar-se al seu objectiu final: contribuir en la creació d’aquesta legislació (europea i estatal) i crear un Institut de Publicitat sexista online a nivell Europeu.

Siamura va participar activament en el cas Ryanair coordinant i assessorant als subjectes implicats. Les seues gestions van facilitar que l’Institut de la Dona de Madrid i la Federació de Dones Progressistes es personaren, per primera vegada, en el procediment. Des de llavors, gràcies a aqueixa labor i a la sentència d’aquest cas, Ryanair ha modificat radicalment la seua publicitat.

Aquesta vegada, l’empresa valenciana Cementos La Unión ha sigut el punt de mira. En aquest cas, la directora de Siamura ha intervingut directament amb el lletrat de la demanda, Alfonso Piñón, a fi d’aconseguir que tres associacions de dones, un sindicat i dues associacions de consumidors i usuaris es personaren en el procediment. Gràcies a les gestions del Projecte Europeu Siamura tant l’Advocacia de la Generalitat així com la Fiscalia Provincial de València, sí van poder personar-se en el procediment.

Comparteix

Icona de pantalla completa