Diari La Veu del País Valencià
Campanya dels Verds europeus per a lluitar contra el canvi climàtic

Toni Martínez / La Marea.

Queda menys d’un mes perquè comence la Cimera del Clima de París (COP21) i el partit que integra els Verds a nivell europeu, on està integrada la formació Equo, ha començat la seua campanya per a evitar un fracàs que, a la vista del primer esborrany acordat, sembla inevitable.

De fet, el representant d’Equo al Parlament Europeu, Florent Marcellesi ja ha mostrat el seu pessimisme en assegurar que de la Cimera “no eixirem amb un bon acord”. Malgrat açò, aposta per portar a la societat el problema del canvi climàtic, que qualifica com “la gran lluita del segle XXI”. “Facen el que facen els líders a París, no els podem esperar, cal canviar el sistema des de baix i açò ho ha de fer el carrer”, ha assegurat.

Per aquest motiu han llançat la campanya a nivell europeu “COP21: Ara o mai”, que tindrà el seu punt àlgid el 16 de novembre amb la presentació de mocions en ajuntaments per part de càrrecs electes d’Equo perquè es comprometen amb mesures concretes per a lluitar contra el canvi climàtic i amb una marxa pel clima el 29 de novembre.

La campanya s’articula entorn de tres peticions. La primera d’elles és que l’acord que isca de París reduïsca les emissions per sota dels 2 graus centígrads. Tal com està redactat l’esborrany dels acords, segons fonts d’Equo, “ens n’aniríem a un escenari de tres o quatre graus” més. La segona exigència és que siga un acord vinculant, cosa que, en principi, rebutgen països com EUA, Xina, Japó i Canadà. A més, el partit verd demana que hi haja un finançament perquè els països més desfavorits adopten polítiques d’adaptació i que deixen de subvencionar les energies fòssils i es comence a apostar de forma decidida per les renovables.

Per la seua banda, Juantxo López de Uralde, coportaveu d’EQUO, ha assenyalat que la seua formació “farà tot el possible perquè COP21 estiga present en la campanya electoral”. En aquest sentit, ha criticat que durant aquesta legislatura no hi haja hagut cap ple sobre el canvi climàtic i aquest tema haja estat absent del debat parlamentari.

El líder d’Equo Juantxo López de Uralde, qui va estar present en la COP20 celebrada l’any 2009 a Copenhaguen, ha recordat que en aquell moment “el procés tècnic [per a arribar a un acord] anava fluid i es va arruïnar quan van arribar els polítics”. Per aquest motiu va demanar una “voluntat política” de cara a la trobada de París, cosa que al seu entendre no va existir a Copenhaguen i que tampoc veu en l’actual govern espanyol.

Finalment, Marcellesi va rebutjar la proposta de mínims que confia en aconseguir el president francès, François Hollande, que quede oberta per a futures reunions. “Cal prendre decisions ja”, ha emfatitzat, alhora que ha recordat que ja s’està acabant el temps per a actuar.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea (Llicència Creative Commons). Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa