Diari La Veu del País Valencià
Alzira col·labora en millorar les condicions de vida dels indígenes de Xiapas 

RedactaVeu / Alzira.

Pau i Solidaritat PV estan treballant juntament amb El Pont des de l’any 1.996, donant suport al Programa de desenvolupament rural sostenible posat en marxa per aquesta organització, que està obtenint molt bons resultats i està afavorint la població indígena a la constitució d’estructures de base que permeten i garanteixen la viabilitat i sostenibilitat del maneig tant de sistemes d’aigua potable, electrificació, tecnologies apropiades (estufes estalviadores de llenya), així com l’augment de les capacitats de la població, ja que són agents actius del seu propi desenvolupament i millora en la qualitat de vida.

Ofelia Vila i Cati Sanz, de Pau i Solidaritat, i Josep A Carrascosa, van acompanyar Rafael Montero Avila, membre de l’Associació de Desenvolupament Tecnològic i Serveis Comunitaris El Puente SC, que desenvolupa el seu treball en suport a les comunitats indígenes de Xiapas des del 1987.

Resultats “molt positius”

En les comunitats indígenes de Xiapas, les condicions de vida són molt dures, a més de patir una secular marginació i una constant repressió cap als seus organitzacions de base. Els resultats obtinguts a través de les accions desenvolupades són molt positius, i es pot comprovar tant en l’impacte que estan tenint sobre les seues condicions de vida, com pel suport a la reivindicació dels drets de la població indígena.

Això ha estat possible gràcies a les nombroses subvencions de diferents entitats públiques valencianes i suports privats rebuts en tots aquests anys, entre les quals es troba lAjuntament dAlzira, per la qual cosa des de l’ONGD consideren que “cal reconèixer que els ciutadans i ciutadanes dAlzira han col·laborat decididament” en el suport a la millora de les condicions de vida de la població indígena de Xiapas.

Els representants de Pau i Solidaritat PV van ser rebuts aquesta setmana per Diego Gómez, alcalde d’Alzira, Marina Mir, regidora de Benestar Social i tècnics d’aquesta regidoria, a qui van presentar els projectes realitzats a Xiapas, des de la instal·lació del sistema elèctric comunitari, construcció de dipòsits d’aigua, un taller de filtres purificadors d’aigua, la construcció d’una escola de secundària realitzada pels mateixos veïns des de la realització dels blocs per a fer les parets fins a les portes i finestres, formació tecnològica, sanitària i laboral de les dones, etc.

L’ONGD ha volgut agrair la col·laboració en els projectes de Pau i Solidaritat dels diferents governs municipals que han estat a Alzira, així com “el tracte rebut per les autoritats junt al compromís a continuar donant suport als nostres projectes”.

Campanya d’informació ciutadana

Però a més de parlar amb els tècnics i polítics, per a Pau i Solidaritat és “una prioritat explicar i retre comptes a la ciutadania del municipi”, ja que “són els qui amb els seus impostos financen aquests projectes”.

Per això, en els pròxims mesos Pau i Solidaritat anuncia que realitzarà a Alzira diverses activitats “perquè coneguen la importància de la seua col·laboració en la cooperació internacional”.

Què és Pau i Solidaritat?

Pau i Solidaritat és l’organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) de Comissiones Obreres del País Valencià. Des de la seua creació el 1992, la Fundació treballa per la transformació social i econòmica cap a un model de desenvolupament humà sostenible, amb l’objectiu de construir una societat justa i equitativa. Per a això, acompanya i dóna suport l’enfortiment d’organitzacions sindicals i socials de base del Sud en els seus processos de desenvolupament.

Així mateix, l’organització promou la reflexió crítica en el nostre entorn social i laboral per aconseguir una societat civil compromesa que qüestione i actue davant del model de globalització neoliberal imperant. Actualment, Pau i Solidaritat treballa en projectes de Mèxic, Guatemala, Nicaragua, El Salvador i Perú. Finalment, cal indicar que CCOO PV destina el 0,7% de totes les quotes d’afiliació a finançar les seues activitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa