Diari La Veu del País Valencià
Les eleccions del 20-D marquen el debat sobre el model d’Estat
RedactaVeu / València

El CCC Octubre va acollir a la vesprada d’ahir un debat sota el títol ‘El model d’Estat pensat des de València”. Els tres ponents, Josep Vicent Boira, Rafael Beneyto i Oto Luque van abordar, respectivament, els problemes del territori i les infraestructures, el finançament autonòmic i l’ocupació, des d’una perspectiva valenciana. En la seua intervenció Enric Morera va parlar de la “possibilitat de fer història amb una candidatura valenciana a Madrid”. A aqueixa hora EUPV prenia la decisió de no acudir a les eleccions al costat de Compromís i Podem, que hui han d’inscriure davant notari la seua candidatura.

Josep Vicent Boira, Secretari Autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, va començar la seua ponència explicant dues premisses: “A València es parla poc de la reforma de l’estat espanyol i l’urbanisme i la vertebració del territori no és un tema tècnic, sinó sobretot un tema polític”. Per a Boira “el dèficit inversor de l’estat en infraestructures en el territori valencià és de 6.968 milions d’euros en el període 2000-2015” i, malgrat açò, el País Valencià lidera el creixement econòmic de l’estat en els últims mesos. “El model territorial de 1978 està mort”, va assegurar, així que la pròxima legislatura serà fonamental per a definir els grans projectes de l’Estat.

L’expert en finançament autonòmic, Rafael Beneyto, va explicar l’insuficient finançament històric del País Valencià, que ja acumula 40.000 milions d’euros de deute, la gran majoria prestat per l’estat espanyol a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Aquest infrafinançament té greus conseqüències pràctiques com “la falta de recursos per afrontar la llei de dependència, les polítiques actives per a aturats de llarga durada o el suport a joves investigadors”. Beneyto creu que és necessari aconseguir com més prompte millor un acord amb l’estat per regularitzar el deute del País Valencià.

El tercer ponent, Oto Luque, Catedràtic de Psicologia del Treball, va exposar la situació de l’ocupació al País Valencià: 22,4% d’atur, més de la meitat dels joves sense ocupació i sense opcions laborals, la majoria dels aturats de més de 50 anys no tornaran al mercat de treball, la greu deterioració de les condicions de treball i el descens de la població activa, que explica l’aparent descens de l’atur. Per al ponent un aspecte essencial és que ‘els serveis públics d’ocupació, SERVEF, no funcionen’ i és obligació de l’administració aconseguir que es convertisquen en mitjans eficaços tant per als aturats com per a les empreses.

El ‘problema valencià’ ha deixat de ser invisible i una part important de la societat valenciana, entre uns altres la classe empresarial, comença a ser conscient del problema del finançament autonòmic i de la importància de les eleccions estatals, ja que el pròxim Congrés dels Diputats haurà d’abordar els grans temes de l’Estat.

L’acte va estar organitzat per la Sectorial d’Economia i Ocupació de Compromís per València amb la col·laboració de l’Institut Ignasi Vilallonga d’Economia i Empresa i es va realitzar en homenatge a Francesc de Paula i Burguera, mort el darrer 16 d’octubre.

Comparteix

Icona de pantalla completa