Diari La Veu del País Valencià
Les claus de l’acord de Compromís i Podemos
RedactaVeu / EP / València

Després de setmanes de negociacions, Compromís i Podemos han formalitzat aquest divendres en una notaria de València les condicions d’aquest pacte de cara a les pròximes eleccions estatals que se celebraran el pròxim 20 de desembre. Aquestes són les principals claus de l’acord:

Qui

El Bloc, Iniciativa del Poble Valencià, Verds Equo del País Valencià, Compromís i Podemos.

Objectiu

Constituir una candidatura política i social que tinga com a objectiu la creació d’un grup parlamentari valencià que represente aquesta voluntat a nivell polític, jurídic, simbòlic, organitzatiu i comunicatiu. Així, manifesten la seua voluntat de concórrer conjuntament a les pròximes eleccions del 20 de desembre de 2015, en l’àmbit del País Valencià (circumscripcions electorals de València, Alacant i Castelló).

Denominació

Compromís-Podemos-És el moment. La sigla de la coalició és Podemos-Compromís.

Participació de cada partit

50% Podemos, 30% Bloc, 17,5% Iniciativa i 2,5% Verds Equo.

Llistes

Per al Congrés Compromís encapçalarà les candidatures a València i Castelló i Podemos la d’Alacant. Per al Senat serà a l’inrevés, de manera que Podemos serà el número u de les llistes d’Alacant i València i Compromís de la de Castelló. Tots els llocs de la llista podran ser ocupats per persones independents, representants de la societat civil i d’organitzacions socials i polítiques.

Portaveus

El portaveu del grup parlamentari serà un diputat de Compromís, el primer portaveu adjunt correspondrà a Podem, el segon adjunt a Compromís i el tercer a Podemos.

Comissió de Coordinació

Es constituirà una Comissió de Coordinació com a òrgan col·legiat de coordinació i direcció política, conformat per tres membres de Podemos, un del Bloc, un d’Iniciativa i un altre d’Els Verds. Els objectius són aprovar i dirigir les línies generals de l’estratègia política i acció institucional i política d’aliances de la coalició; administrar i gestionar els seus recursos, i aprovar els pressupostos i comptes. Els vots seran ponderats conforme als percentatges de participació a la coalició i es prendran per consens o en majoria del 85 per cent del vot ponderat.

Gestió econòmica i pressupostària

Les necessitats econòmiques de la coalició seran cobertes per les aportacions de les organitzacions conforme al percentatge de participació. La gestió econòmica serà assumida pels responsables financers, una persona designada per Compromís i una altra per Podemos, de manera mancomunada. Les despeses que superen els 3.000 euros hauran de comptar amb el vistiplau per escrit d’aquests dos responsables.

Finançament de campanya

El finançament de la campanya electoral serà assumida per les diferents forces polítiques que formen part de l’aliança. La coalició no podrà finançar-se mitjançant crèdits bancaris i caixes d’estalvi. Així mateix, estableix que totes les despeses hauran de ser pressupostades prèviament i s’ajustaran en tot moment als ingressos.

Direcció de campanya

La comissió de coordinació nomenarà un equip de direcció de campanya conformat per sis persones, tres de Podemos i tres de Compromís.

Rendició de comptes

Es crearà una web perquè la ciutadania, entitats i altres partits puguen sumar-se al manifest de la plataforma electoral valenciana. Així mateix, es constituirà una comissió de suport i rendició de comptes del grup parlamentari a la ciutat de València, amb la participació d’entitats socials, cíviques, culturals i plataformes que donen suport a la coalició.

Dissolució de la coalició

La dissolució serà efectiva quan tots els partits integrants de la coalició acorden dissoldre-la a proposta de la Comissió d’Enllaç. Si algun partit decideix abandonar-la de manera unilateral, es retiraran les seues sigles i símbols de qualsevol representació o document que existisca.

Comparteix

Icona de pantalla completa