Diari La Veu del País Valencià
Jutgen els dos policies per detenir, vexar i amenaçar el dolçainer d’Obrint Pas
RedactaVeu / València.

L’Audiència de València jutjarà aquest dilluns dos agents de la Policia Nacional que amenaçaren, van detenir. van lesionar i van vexar Miquel Gironés, dolçainer del grup valencià Obrint Pas, segons informa el diari Levante-EMV.

L’ advocat del músic creu que la detenció va ser il·legal i demana tres anys de presó per als dos agents i deu d’inhabilitació.

Tal i com va informar La Veu en el seu dia, Miquel Gironès denuncià que els dos agents el varen detenir, amenaçar i agredir per parlar en valencià. Miquel Gironès ha relatat que els fets es varen desencadenar ara fa dos mesos quan aparcant el seu cotxe al barri de Benimaclet de València li varen caure uns papers al terra mentre tenia la porta oberta del vehicle.

En aquell moment els agents es varen adreçar a ell etzibant-li “escolta, porc, t’has cregut que això és una paperera?”. Gironès aleshores els va respondre en valencià assenyalant que havien caigut per accident i que els recolliria. Els policies li varen respondre “i a més a més en valencià o en català o el que vulga que siga”.

A partir d’aquell moment, i segons denuncià el músic, el varen fer baixar del cotxe, el varen identificar, varen escorcollar el vehicle, mentre ell els insistia que no entenia per què l’aturaven. L’actitud dels agents va ser la de respondre “els qui aneu amb aquestes vestimentes us penseu que ho sabeu tot i quan un policia et pregunta en castellà tens l’obligació de respondre en castellà”.

Després de replicar que ell estava en el seu dret de parlar en valencià, els policies van insistir en obrir un estoig amb clau que contenia un llaüt. Segons explica el músic, com que en aquell moment no tenia la clau, els agents es varen violentar amenaçant-lo amb trencar la caixa si no l’obria.

Cada vegada més nerviós, segons el seu relat, Gironès va dir que telefonaria el seu advocat, davant la qual cosa l’agent el va emmanillar i el va ficar dins del cotxe i el va agredir amb cops i el va amenaçar: “Com surta alguna cosa als mitjans hauràs de marxar fora de València”.

Després de fer-lo sortir del cotxe per buscar les claus per tancar el vehicle i dur-lo a comissaria, Gironès denuncia una altra agressió que va continuar un cop dintre del cotxe de policia amb insults i noves amenaces si explicava als mitjans el que havia passat. El músic va passar vàries hores a comissaria i l’endemà va anar al metge, on li varen diagnosticar una contusió en la mandíbula.

En la seua opinió, l’ús de la llengua i la forma de vestir varen condicionar l’actuació dels agents i la seua agressivitat. El caràcter especialment violent d’un d’ells “que no sabia controlar els seus nervis i es creia en potestat de poder actuar com li vinguera en gana”, va acabar de desencadenar aquesta situació.

Comparteix

Icona de pantalla completa