Diari La Veu del País Valencià
Pel dret humà a l’aigua i al sanejament
RedactaVeu / València

La Xarxa Valenciana de l’Aigua Pública, que està constituïda per 18 entitats representatives del món ecologista, sindical i social del País Valencià, té com a objectiu reivindicar la consideració de l’aigua com un bé comú i com a dret humà bàsic que exigeix un model de gestió que no se subordine a l’obtenció del benefici privat i que garantisca l’eficàcia, la solidaritat, l’eficiència, l’equitat, el control democràtic dels operadors dels serveis de l’aigua i la conservació dels ecosistemes aquàtics.

En la reunió, celebrada aquest dimecres 3 d’abril, participaren diversos representants de la xarxa i els diputats Francesc Signes, del PSPV, Juan Ponce de Compromís i Ignacio Blanco d’Esquerra Unida. La proposició presentada per la xarxa es basa en el reconeixement al 2010 de l’Assemblea General de l’ONU del dret humà a l’aigua potable i al sanejament com a factor essencial per a la vida. Amb l’objectiu de garantir aquest servei a tots els ciutadans que resideixen a Europa i garantir el futur de les properes generacions es llançà la Iniciativa Ciutadana Europea, la primera des de la posada en marxa del Tractat de Lisboa, que han donat suport fins al moment més d’1.330.000 persones i que té com a objectius:

  • La garantia d’uns serveis d’aigua i sanejament per a tots els ciutadans de la Unió Europea.
  • Els drets humans han d’estar per damunt dels interessos comercials, i en conseqüència rebutgem la liberalització dels serveis d’aigua.
  • L’accés universal a l’aigua i sanejament.

Els diputats assistents es comprometeren a portar la proposició a les Corts Valencianes per intentar que s’aprove com a Declaració Institucional.

Reunió a Les Corts Valencianes

En la reunió es va convidar els diferents grups a participar en un acte públic, que es realitzarà pròximament, en el qual hauran de deixar clara la postura envers la gestió de l’aigua. Igualment se’ls va proposar la realització de jornades informatives sobre la gestió de l’aigua dirigides a alcaldes i regidors.

Entitats integrades inicialment en la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública: Acció Cultural del País Valencià, Acció Ecologista-Agró, Asociación Matriarcal, ATTAC-País Valencià, Comissions Obreres del País Valencià-CCOO-País Valencià, Confederació d’Associacions de Veïns i Consumidors de la Comunitat Valenciana-CAVE-COVA, Coordinadora de Agricultores y Ganaderos de la Comunidad Valenciana-COAGCV, Enginyeria Sense Fronteres-València, Federació d’Ecologistes en Acció del País Valencià, Federació d’indústries i Treballadors Agraris-País Valencià-Unió General de Treballadors-FITAG-PV-UGT, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Intersindical Valenciana, L’Alficòs – Consum Ecològic (Petrer), Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, SEO-BirdLife, Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià, WWF-València i Xúquer Viu.

www.accioecologista-agro.org

Comparteix

Icona de pantalla completa