Diari La Veu del País Valencià
La Unió demana una legislació que contemple un ‘etiquetatge clar’ en les mels

RedactaVeu / València.

La Unió de Llauradors i Ramaders exigeix una normativa d’etiquetatge de la mel clara, igual que existeix en altres productes agroalimentaris, “a fi d’evitar desinformació i confusió als consumidors”.

En aquest sentit explica que la legislació actual no obliga a indicar la procedència de les mels ni els percentatges ben especificats. Així, en gran part de les mels únicament apareix en lletra molt xicoteta, “mescla de mels originàries i no originàries de la CE”, amb el perjudici que açò ocasiona al consumidor, qui desconeix així el percentatge de mel de cada país i no se li dóna opció a triar, i es pot donar el cas que l’1% siga de l’Estat espanyol i el 99% de fora de la CE.

La majoria dels casos de mescles de mels “procedeixen de Xina, són de molt dubtosa qualitat i barrejades amb les nostres són moltes vegades revenudes com a mels espanyoles”, segons La Unió, que explica que els apicultors espanyols i valencians “han de fer front cada any a la forta competència de les produccions de Xina, provocant un greu perjudici a milers de llocs de treball”.

Pèrdua de rendibilitat per l’etiquetatge enganyós

“Si no s’estableixen mesures enfront d’un etiquetatge enganyós, el sector de l’apicultura perd rendibilitat i la subsistència de famílies que es dediquen a l’apicultura està en perill amb abandons de l’activitat que suposen greus conseqüències econòmiques, però també mediambientals, en perdre unes abelles tan beneficioses per al medi ambient”, expliquen des de la Unió.

Així, el preu d’importació de la mel xinesa “se situa entorn de la meitat dels costos que han d’assumir els nostres productors en haver de complir exigències de seguretat alimentària i socials molt més elevades”.

Campanya de conscienciació

En aquest sentit, diverses entitats, entre elles La Unió de Llauradors, iniciaran aquest cap de setmana a Madrid una campanya de conscienciació, amb taules informatives, sobre la necessitat d’un etiquetatge clar en la mel. La campanya preveu entre altres coses la recollida de signatures a través d’aquesta petició en change.org.

Comparteix

Icona de pantalla completa