Diari La Veu del País Valencià
Mulet: ‘Urgeix reformar el Constitucional perquè deixe de ser partidista’

RedactaVeu / València.

Carles Mulet considera que cal reformar l’actual mètode de designació dels components del TC “per un sistema que garantisca la seua total independència, perquè deixen de comportar-se com a simples peons al servei del partit, i ho facen com a actors independents i insubornables”.

El senador de Compromís recorda que eixa “deriva de deslegitimació” la va començar el PP amb el recurs que van presentar contra l’Estatut de Catalunya en 2006, deixant que foren els magistrats del Constitucional els qui tingueren en les seues mans el poder de decidir amb una sola sentència quasi tots els aspectes de l’estructura territorial de l’Estat.

Així, Mulet ha explicat que l’última reforma imposada per la majoria absoluta del PP en el Congrés i en el Senat, la Proposició de Llei Orgànica de reforma de la Llei Orgànica 2/1979, de 3 d’octubre, del Tribunal Constitucional, per a l’execució de les resolucions del Tribunal Constitucional com a garantia de l’Estat de Dret”, pel qual atribueix al constitucional funcions de persecució política, “ha posat de nou en dubte les funcions del Constitucional”.

Vídeo. Debat reforma del TC

“Des de la seua creació a tot el món, la legitimació dels tribunals constitucionals ha sigut sempre molt feble, i per què és un organisme molt feble?, perquè és un organisme que no solament té un contingut estrictament jurídic, sinó unes conseqüències polítiques fonamentals. Així, s’ha dit per exemple moltes vegades que és un legislador negatiu des del moment en què genera realment legislació perquè pot retirar de l’ordenament coses que molesten al poder polític. Per tant, cal ser absolutament exquisits i molt acurats en les seues competències”, ha remarcat.

Comparteix

Icona de pantalla completa