Diari La Veu del País Valencià
Repunt de la sinistralitat en l’aniversari de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals
RedactaVeu / València

CCOO PV “lamenta” que vint anys després de la publicació de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals assistim a un augment de la sinistralitat al País Valencià: un 8,8 % d’octubre de 2014 a setembre de 2015; amb un augment per cada 100.000 treballadors d’un 5,5 % pel que fa al mateix període de l’any anterior.

La norma, que va suposar un “canvi substancial” en la protecció als treballadors, “té actualment dificultats per a aplicar-se, per les deficiències del mercat de treball valencià i per la falta de recursos i mitjans de les administracions per a garantir el seu compliment”. Però també, continua CCOO PV, per les constants reformes que el Govern ha dut a terme en els últims anys: Reforma Laboral, l’anomenada Llei de Mútues, “que els dóna molta més capacitat d’intervenció”, i la venda dels Serveis de Prevenció associats a aquestes, “que suposa menor independència i garanties per als tècnics”.

La formació dels riscos existents en els llocs de treball, un dels importants punts introduïts per la llei, és una assignatura no superada. La responsable de Salut Laboral de CCOO PV, Consuelo Jarabo, apunta als contractes temporals (en ocasions de dies) i l’alta rotació entre empreses i fins i tot sectors, com a factors d’exposició a riscos que els treballadors desconeixen i no són avaluats.

La norma va marcar un canvi radical en posar la participació del personal com un dels elements imprescindibles per a aconseguir la millora de les condicions de treball. “Aquesta participació es fa quasi impossible en moltes empreses en mancar de representació sindical, donades les característiques del nostre teixit productiu, compost per pimes i microempreses”, assenyala Jarabo. “Si a més és l’empresari qui assumeix la prevenció i manca de formació, la combinació pot ser explosiva”.

Treballadors accidentats, a casa sense constància del sinistre

CCOO té constància de pràctiques fraudulentes en empreses que oculten els accidents de treball, amb la suposada connivència d’algunes mútues. El treballador malalt o accidentat és enviat a casa per a mantenir un ‘repòs preventiu’, sense que quede constància de l’accident de treball o malaltia professional; precisament eixa falta de constància suposa la total indefensió del treballador.

Foto: EP.

La Llei de Prevenció de Riscos Laborals, publicada fa 20 anys, va suposar un canvi substancial, ja que no solament es contemplava la seguretat dels treballadors, sinó que també tenia en compte com els riscos existents podrien afectar la seua salut. La inclusió del personal funcionari en l’àmbit d’aplicació d’aquesta Llei també va marcar una fita important. “Malgrat tots els incompliments empresarials i algunes inhibicions de les administracions segueix sent una llei vàlida. Solament és necessari complir-la”, conclou Consuelo Jarabo.

Comparteix

Icona de pantalla completa