Zoo, Aspencat i Tardor entre els nominats, mentre el COM premiarà Obrint Pas i Viasona

Segons ha explicat el conseller Marzà hi haurà en els pressupostos de 2016 una partida de 200.000 euros de la Direcció de Política Lingüística a la música en valencià, a la qual cal afegir altres 300.000 per a música en general a través de CulturArts.
11 novembre 2015 01:00h
EP / València

Fa una dècada que el col·lectiu de músics i cantants en valencià va protagonitzar un tancament en el Palau de la Música de València per a denunciar la "situació d'exclusió que patia en l'auditori municipal i reclamar el seu espai”. Ara, deu anys després, una trentena dels artistes i bandes més destacades entraran en aquest recinte "per la porta gran" amb cinc dies de concerts en els quals retran un homenatge "de justícia" al cantautor Ovidi Montllor en el vintè aniversari de la seua mort.

La iniciativa, batejada 'La fera al Palau', ha sigut presentada aquest dimecres en roda de premsa pel president i el vicepresident del Col·lectiu Ovidi Montllor (COM) --que va sorgir d'aquella reacció reivindicativa--, Manuel Miralles i Rafa Xambó, respectivament, i el secretari del jurat de Disseny Gràfic i Vídeo dels Premis Ovidi, Cèsar Amiguet.

Tots ells han estat acompanyats pel conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà, el diputat de Cultura, Xavier Rius, i la regidora de l'Ajuntament de València i presidenta del Palau, Glòria Tello, que amb la seua presència han volgut escenificar "el compromís" dels nous responsables de les institucions de donar suport a la indústria musical en valencià.

El cicle 'La fera al Palau' recorda el llegat d'Ovidi "doblement marginat per ser políticament incorrecte i haver-se exiliat a Catalunya", com han recordat des del COM, des d'aquesta nit amb un concert a càrrec d'Arthur Caravan, Mox Nox, Pau Alabajos, Rafa Xambó, Sant Gantxo, Sènior i el Cor Brutal i Xavier Sarrià i Miquel Gironés. Els directes continuaran aquest dijous amb Apa, Botifarra, La Gossa Sorda, Mara Aranda, Sis Veus per al Poeta, Tomàs de los Santos, Urbàlia Rurana i VerdCel.

El dimarts 17 de novembre serà el torn de Clara Andrés, Elies, Sitja, Eva Dénia, Feliu Ventura, Hugo Mas, Lluís Vicent i Miquel Gil, mentre que el dissabte 21 actuaran Aljub + Krama, Amanida Peiot, Miquel Herrero & Autòmats, Novembre Elèctric, Òscar Briz, Pau Miquel Soler i WeAreNotBrothers. Tots els concerts seran d'entrada lliure fins a completar l'aforament.

Així mateix, un dia després, el diumenge, se celebrarà la gala de la X edició dels Premis Ovidi Montllor a la Música en Valencià, que en aquesta ocasió serà conduïda per Amàlia Garrigòs i comptarà amb la col·laboració d'Eugeni Alemany i Xavi Castillo.

Manolo Miralles ha aprofitat la roda de premsa per a donar a conèixer els dos guardons que atorga el COM, el de la trajectòria, que ha recaigut en la banda Obrint Pas, i el de suport a la música en valència, que ha anat a parar a la base de dades musical Viasona. Igualment, s'han anunciat els finalistes en les categories dels Premis Ovidi, on destaquen entre els més nominats Zoo, Aspencat i Tardor, entre altres.

En aquest punt, Rafa Xambó ha mostrat la seua satisfacció perquè "és un miracle el que s'està presentant hui". "Estem molt orgullosos d'aquests 10 anys en els quals l'associació ha lluitat per la música en valencià", ha postil·lat.
 
Per la seua banda, Glòria Tello ha recalcat que poder promoure aquestes activitats des de la Regidoria de Cultura suposa per a ella "un regal i també l'oportunitat de fer justícia per tots aquells músics valencians que es van tancar fa 10 anys en el Palau, per a reivindicar la marginació que patien per part de les institucions i els mitjans de comunicació públics". "Sembla mentida però en tres dècades, després del concert de Raimon amb l'Orquestra de València en 1988, s'havia escoltat cantar en el Palau en la nostra llengua en comptades ocasions, tan sols Pau Alabajos fa tres anys. Hui els obrim les portes i desitgem que mai es tanquen", ha sentenciat l'edil.

El conseller Vicent Marzà ha remarcat que "s'ha demostrat que existeix el sector cultural valencià, malgrat les dificultats i prohibicions que ha patit" durant l'etapa de govern del PP. Ha afegit que des del seu departament es destinaran en els pressupostos de 2016 una partida de 200.000 euros de la Direcció de Política Lingüística a la música en valencià, a la qual cal afegir-ne altres 300.000 per a música en general a través de CulturArts.

En la mateixa línia, el diputat Xavier Rius ha remarcat que "les institucions no han de ser un obstacle, sinó un vehicle perquè es complisca l'Estatut d'Autonomia, que parla de la protecció i el respecte al valencià."


 
next