València treballa en la creació d’una Cultura de la Memòria Històrica

Dignificació dels llocs d'enterraments i fosses de persones represaliades i estudi sobre el nomenclàtor dels carrers de la ciutat
11 novembre 2015 01:00h
RedactaVeu / València
 
Així ho ha explicat el regidor de Participació, Drets i Innovació Democràtica, Jordi Peris, al final de la reunió de la Comissió, que està integrada a més per la regidora de Cultura, Glòria Tello, i la regidora de Cementeris, Pilar Soriano. Juntament amb ells, formen part de l'organisme representants de diverses entitats socials i cíviques, com el ‘Grup per la Recuperació de la Memòria Històrica’, ‘Entre Pobles’, l'associació ‘Guerra i Exili’, l'entitat ‘Ruta Republicana’, i les seccions sindicals d’UGT-PV i CCOO-PV.
 
La primera de les línies de treball plantejades en la reunió fa referència a la dignificació dels llocs d'enterraments, fosses i espais relacionats amb les persones represaliades durant la dictadura franquista. Com és conegut, el cap de setmana passat, l'equip investigador de l'Ajuntament de València que treballa en el Cementeri General de la ciutat trobava unes restes òssies que, segons tots els indicis, podrien ser els de Teófilo Alcorisa, represaliat per la dictadura franquista, la família del qual ha dut endavant importants esforços per a recuperar les seues restes amb l'objectiu de poder oferir-li un enterrament digne.
 
En aquesta línia, la voluntat de la Comissió i del nou Equip de Govern es dotar de la dignitat merescuda a eixos llocs, per exemple habilitant memorials, entre altres propostes.
 
Informe sobre el quadre d'honors de l'ajuntament
 
En segon lloc, se sol·licitarà a la Universitat de València un informe sobre el nomenclàtor dels carrers de la ciutat i les referències a símbols i noms franquistes que encara perduren, i que contravenen la legalitat vigent. De fet, ja es disposa de sengles informes sobre el Quadre d'Honors de l'Ajuntament, elaborats pel Departament d'Història Contemporània de la Universitat de València i per la Clínica Jurídica per la Justícia Social. La voluntat de la comissió és reprendre l’informe per a procedir a revisar el Quadre d'Honors de l'Ajuntament.
 
Finalment, han explicat els regidors, la Comissió treballarà en la “creació d'una cultura de la memòria”. “Es tracta d'impulsar accions d'educació i sensibilització, amb la col·laboració del Consell Escolar Valencià, dirigides als centres escolars de la ciutat i altres instàncies de formació, com per exemple, la Universitat Popular.
 
Entre les accions pedagògiques proposades, es plantegen rutes pels refugis antiaeris i les fortificacions, o senyalització d'edificis i localitzacions dels esdeveniments històrics, entre d’altres. Així mateix, ha explicat Jordi Peris, es realitzaran intercanvis d'experiències i actuacions en el camp de la recuperació de la memòria històrica, per exemple, amb entitats o institucions de països llatinoamericans.
 
Finalment, la Comissió prestarà també el seu suport per a l'elaboració d'estudis i tesis doctorals sobre aquests aspectes històrics, molts dels quals romanen encara desconeguts o inèdits.
 
La Junta de Govern Local formalitzarà en breu la Comissió mixta de Memòria Històrica, amb participació de totes les forces de la Corporació Municipal i entitats de la societat civil. A més de les agrupacions que ja formen part es convida també a participar a la Federació d'Associacions de Veïns de València i a Esquerra Unida, EUPV, en “reconeixement al seu treball i labor en aquest camp durant els anys en què va tindre  representació en l'Ajuntament”.

 
next