Diari La Veu del País Valencià
‘Passar sense trencar’ el Cabanyal
Europa Press / València

El treball ha estat premiat dins de la categoria Urbanisme per la seua claredat d’anàlisi i les seues propostes encertades. L’exposició dels projectes premiats en esta convocatòria recorre diferents ciutats de l’Estat espanyol, com Barcelona i Vic, i estarà, a més, pròximament a Istanbul i a Paris, detalla un comunicat del Col·legi de Camins de València.

L’objectiu del projecte ideat per aquesta autora és “trobar una alternativa viable al pla de demolicions actual del barri permetent la mobilitat tant de vianants com de vehicles, així com la reactivació social i cultural del barri”. Per això, la proposta urbanística parteix de dos eixos fonamentals, sempre pensant en els vianants. Els eixos creuen la zona afectada actualment; un de vianants històric nord-sud que enllaça els llocs emblemàtics del barri i un eix oest-est en substitució de l’extensió de l’avinguda. Amb aquest objectiu, es proposen tres eixos de vianants en els quals s’encadenen jardins i terrasses a les zones demolides.

Com indica la pròpia Anna Maria Bordas, en la proposta “els blocs demolits es convertixen en espais públics, de convivència, d’estar”. “En el sentit est-oest creem les travessies de vianants, que ens porten a la platja. Hem buscat combinar espais on passar, i espais on aturar-se”, afegeix.

Alhora, aposta per una reconversió de l’antiga zona ferroviària en una àrea d’habitatges, comerços i oficines. Així, el solar i parc a desnivells que són hui una barrera psicològica es transformen en una nova continuïtat del barri cap al mar.

Aquest nou teixit urbà es crea retreballant la trama clàssica del Cabanyal. Per adaptar la trama a la manera de vida actual, s’augmenta la mida de les construccions i l’altura d’algunes zones de la poma, reforçant la característica successió de construccions baixes i altes. L’objectiu és mantenir l’esperit i la densitat d’allotjaments.

“La nostra intenció és unir la ciutat al mar, però d’una manera plàcida, revitalitzant el barri i donant prioritat als habitants”, conclou l’arquitecta.

Comparteix

Icona de pantalla completa