Diari La Veu del País Valencià
L’AVL dedica una jornada a la premsa en valencià dins de l’Any Carles Salvador
RedactaVeu / València

Esteban Morcillo, rector de la Universitat de València, i Ramon Ferrer, president de l’AVL, han inaugurat la jornada destacant la contribució del mestre i gramàtic en l’ensenyament del valencià, però també en altres camps com ara la literatura i el periodisme, on Carles Salvador va posar de manifest el seu activisme i compromís cultural i polític.

Les conferències de la jornada han estat a càrrec dels professor Antoni Laguna i Francesc A. Martínez. El primer ha exposat el fenomen de la premsa satírica d’aquells anys, amb una gran incidència entre les capes populars, i ha ressaltat la influència de La Traca, considerada com la publicació més representativa del periodisme satíric.

El professor Martínez, per la seua part, s’ha centrat en el periodisme cultural i literari del primer terç del segle XX, un període de modernitat que coincideix amb el naixement de nombroses publicacions de diferents tendències i orientacions polítiques: Las Provincias, La República de les Lletres, Taula de Lletres Valencianes, La Correspondència de València, La Veu de la Plana, entre altres.

L’efímera vida del diari en valencià L’Hora, les revistes cultural valencianistes i en particular La República de les Lletres, l’activitat periodística d’Artur Perucho i la influència d’Acció Valenciana en la vida del valencianisme universitari ha configurat la taula redona, on han participat Josep Gómez Mompart, Francesc Pérez Moragón, Josep Palomero i Santi Vallés.

El professor i acadèmic Lluís Meseguer ha aprofitat la jornada per a anunciar la pròxima aparició del Glosari, un dels projectes contemplats dins de la programació per a commemorar l’Any Carles Salvador. Finalment, el periodista i actor Eugeni Alemany ha tancat la jornada parlant sobre la premsa d’humor en valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa