Diari La Veu del País Valencià
Esplendor renaixentista en la restauració de les bateries del Calvari i Santiago de Peníscola
RedactaVeu / Peníscola

Aquesta actuació suposa la finalització de la restauració dels llenços renaixentistes de la fortalesa i, sumada a l’anteriorment executada en el primer tram de la muralla renaixentista el passat any, és una de les actuacions patrimonials més importants dutes a terme en els últims anys, “amb les quals s’aconseguirà la renovació total de la cara nord de la fortificació, tal com es va fer en la cara sud l’any 2000, per part del Patronat Municipal de Turisme” ha recordat, Andrés Martínez, alcalde de la localitat.

L’obra consisteix en la neteja i consolidació dels llenços d’ambdues bateries, la restauració de les cartel·les i escuts, així com l’adequació dels impactes, que deixaran totalment restaurada la façana nord de la muralla.

El projecte, a més, ha previst una excavació per a la recerca arqueològica de l’estructura del recinte renaixentista, “una actuació programada segons la superposició dels plànols històrics amb l’objectiu de poder estudiar-la en profunditat per a la seua futura posada en valor” ha detallat l’arquitecta municipal.

L’estructura, que està ara al descobert, es correspon amb la típica del segle XVI que, en aquest cas, protegia una canonera.

El tram que està en estudi va canviar l’estructura de la muralla, després de la construcció el 1928 d’unes escoles. Així, creaven una escala d’accés i deixaven enrere l’ús militar que, durant segles va ser l’objecte de la construcció, del denominat Parc d’Artilleria que s’estenia des dels ara Jardins del Castillo, fins a la pròpia escalinata.

La zona en estudi estava destinada a la defensa de la fortificació i l’escala va fracturar el recinte fins aleshores tancat.

Sota l’actual plaça construïda a principis del segle XX, es troba la muralla tal com es trobava en el XVI i l’objectiu d’aprofundir en el seu estudi és una possible actuació que recupere l’estructura anterior conservant l’actual accés escalonat i adequar-lo per a valorar l’estructura original.

Visita a les obres

L’arquitecta ha confirmat l’estat embrionari del projecte, al qual li falta la realització de l’estudi arqueològic i l’ampliació dels tastos per a poder desenvolupar un projecte científic amb garanties que, no obstant açò, suposa un excel·lent repte de reconstrucció d’aquesta zona, “un dels millors exponents mundials d’aquest tipus d’arquitectura renaixentista” ha valorat.

L’alcalde ha manifestat la seua satisfacció per l’avanç de l’obra i de la recerca, que té prevista la seua finalització abans de l’estiu, com era compromís del govern de la Generalitat que inverteix al voltant de 300.000€ en aquesta actuació patrimonial.

Comparteix

Icona de pantalla completa