Diari La Veu del País Valencià
València dedicarà un carrer a Amado Granell, primer en alliberar París dels nazis

ACN / València.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha informat sobre la voluntat de l’Ajuntament de dedicar un carrer al capità Amado Granell, valencià de Borriana (la Plana Baixa) que va ser el primer que va entrar a París el 26 d’agost de 1944, quan la ciutat va ser alliberada dels nazis al final de la Segona Guerra Mundial.

Ribó ha fet aquest anunci després de rebre el cònsol de França a València i Castelló, Pablo Broseta, al qual ha traslladat la solidaritat de València amb el poble de París i amb tot França, després dels atemptats terroristes.

L’alcalde ha dit que en el context del procés que s’està impulsant des de la corporació per a fer complir les determinacions de la Llei de Memòria Històrica, una de les concrecions passa per canviar alguns noms de vies públiques de la ciutat.

“I n’hi ha un que tenim clar que volem posar en un carrer o plaça de València”, ha remarcat, “i és el capità Granell, un valencià de Borriana que va ser el primer que va entrar a París en l’alliberament dels nazis”.

El capità Amat Granell Mesado (nascut a Borriana el 5 de novembre de 1898, i mort a Sueca el 12 de maig de 1972) va ser un militar que va prendre part en la Guerra Civil enquadrat en l’Exèrcit republicà espanyol, i va passar després al nord d’Àfrica, on es va enrolar en la Legió Estrangera francesa, que va combatre l’Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial.

Granell va encapçalar la columna de vehicles de la 9a Companyia de la 2a Divisió Blindada que, integrada per republicans espanyols, va ser la primera unitat militar aliada que entrà a París després de la seua ocupació per la Wehrmacht.

L’alcalde ha assegurat que el record del militar valencià “és un motiu d’orgull”. “Sentir-me valencià com el capità Granell és un motiu d’orgull”, ha afirmat, “i per això volem plasmar-ho. Si abans no es va fer, que jo crec que s’havia d’haver fet”, ha afegit, “ho farem nosaltres”.

Comparteix

Icona de pantalla completa