Una performace d’Esther Ferrer recorre el Cabanyal per homenatjar el moviment veïnal

Diumenge a les 12.30 hores arranquen des de l’Escorxador del carrer Sant Pere cinc trajectes simbòlics de la mobilització ciutadana que acabaran a la mar
20 novembre 2015 01:00h

RedactaVeu / València
 
Diumenge 22 de novembre l’acció artística d’Esther Ferrer Se hace camino al andar recorrerà El Cabanyal-Canyamelar. Es tracta d’un recorregut col·lectiu amb el qual els mateixos veïns i veïnes del barri dibuixaran els trajectes que fan pel barri mentre caminen, deixaran la seua empremta amb quilòmetres de cinta adhesiva i traçaran amb ella un mapa. És una performance organitzada amb la col·laboració de la ‘Plataforma Salvem El Cabanyal’, que l’artista vol convertir en homenatge al procés de resistència del veïnat davant el projecte urbanístic engegat per la corporació municipal encapçalada per Rita Barberà, que va amenaçar les cases i el disseny tradicional del barri.
 
Esther Ferrer és una artista reconeguda internacionalment i ha volgut portar aquesta acció al Cabanyal-Canyamelar perquè coneix la mobilització ciutadana que va aconseguir la paralització de l’ampliació de l’avinguda Blasco Ibáñez. Hui a les 20.00 hores mantindrà un col·loqui per explicar el sentit i els objectius de Se hace camino al andar.
 
S’han organitzat grups amb els participants del veïnat que recorreran els 5 trajectes diferents diumenge a partir de les 12.30, però tot el món està convidat també a acompanyar-los i fer camí. S’han triat unes rutes que tenen sentit per explicar com és el barri i per destacar llocs assenyalats al llarg del procés de mobilització ciutadana en defensa de l’estructura tradicional del Cabanyal-Canyamelar. L’Escorxador del carrer Sant Pere és el punt de partida, el carrer més antic del barri i el lloc on durant anys s’han celebrat les assemblees de ‘Salvem El Cabanyal’. El punt de trobada de les 5 rutes serà al carrer Pavia, on totes confluiran per acabar davant de la mar, al passeig marítim. Al llarg de la ruta es recordaran els moments més importants del procés judicial en contra de l’ampliació de l’avinguda de Blasco Ibáñez i també es col·locaran missatges escrits sobre el barri.


Esther Ferrer duent a terme la performance.
 
Esther Ferrer és una artista de performance reconeguda internacionalment, després d’una llarga trajectòria en què ha rebut, entre altres premis, el Velázquez d’Arts Plàstiques al 2014 i el Nacional d’Arts Plàstiques al 2008. També en 1999 va ser seleccionada per representar l’Estat espanyol en la Biennal de Venècia.
 
El col·loqui i la posterior performance d’Esther Ferrer formen part d’un conjunt d’activitats que es duran a terme al Teatre El Musical durant tota la temporada amb el nom de Territorios compartibles/ la vida en escena. Es tracta d’un projecte de l’artista valenciana Paula Valero que proposa desplegar un camp d’intervenció i investigació sobre pràctiques escèniques que superen els marges del teatre cap a l’esfera pública del barri. Es convida artistes, arquitectes, directors teatrals i teòrics de diferents àmbits a generar una activitat de trobada amb el veïnat del barri i el públic en general. 
next