Diari La Veu del País Valencià
32 anys de la Llei que garanteix el valencià a les aules

El 23 de novembre de 1983 entra en vigor la Llei d’Ús i Ensenyament del valencià (LUEV), promoguda pel govern socialista de la Generalitat Valenciana presidit en aquell moment per Joan Lerma i aprovada per les Corts. La LUEV es va impulsar amb l’objectiu de “garantir l’ús normal i oficial de tots dos idiomes en condicions d’igualtat, bandejant qualsevol forma de discriminació lingüística”.

Tot i que ja fa 32 anys que la LUEV està en vigor, els 20 anys de majoria del Partit Popular han impedit la seua posada en pràctica o, si més no, els seus principals objectius: fer efectiu els drets de tots els ciutadans a conèixer i usar el valencià, protegir la seua recuperació i garantir l’ús normal i oficial i regular els criteris d’aplicació del valencià a l’Administració, mitjans de comunicació social i ensenyament, entre d’altres fites.

Aquest curs escolar, el primer sense el PP al capdavant de la Generalitat després de 20 anys, un 38% de l’alumnat d’infantil, primària i secundària va escollir programes d’ensenyament en valencià. Cal dir, però, que el govern valencià no pot quantificar el nombre d’alumnes que estudien en castellà per falta d’oferta d’estudis en llengua pròpia. Tot indica que la sensibilitat del nou govern davant la llengua podria fer canviar la situació del valencià i promocionant-ne l’ús es podria arribar al coneixement de la llengua per part d’un sector molt més ampli de la societat.

Notícia publicada en Racó Català.

Comparteix

Icona de pantalla completa