Diari La Veu del País Valencià
El govern valencià deixa clara la seua aposta per la col·laboració amb Catalunya
RedactaVeu / Barcelona

Júlia Company ha afirmat que el nou govern que representa fa una “aposta decidida per fomentar la innovació, amb la vinculació que això suposa amb les pimes i l’esperit emprenedor”. Company ha fet aquestes declaracions a la segona jornada “Cooperar, innovar i créixer a l’Euroregió de l’Arc Mediterrani inaugurada juntament amb el conseller d’Economia de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell.

Els reptes de mobilitat que encaren les ciutats de Barcelona i València i les possibilitats en R+D+i i en la Internet de les coses d’aquest sector és una de les conclusions més evidents de la jornada “Cooperar, innovar i créixer a l’Euroregió de l’Arc Mediterrani”, que ha celebrat la seva segona sessió a Barcelona, després de la primera convocatòria a València.

El conseller Mas-Colell ha instat a augmentar la inversió privada en investigació, tot remarcant que l’activitat empresarial s’ha d’involucrar des del principi en l’exportació. “A Alemanya les empreses dediquen 10 vegades més recursos a recerca i innovació que les espanyoles. Però l’economia alemanya no és 10 vegades l’espanyola”, ha remarcat. “No és el mateix el 18% del PIB que el 25% de manera coordinada”. El conseller ha posat com a exemple les pimes que formen part del teixit industrial de Catalunya i el País Valencià, que requereixen polítiques concretes per fomentar la col·laboració empresarial.

Patents i desenvolupament tecnològic

La jornada s’ha estructurat en 3 taules rodones temàtiques, que han cobert els àmbits de ciències de la salut i farma-biomed, nous materials, i mobilitat i smart cities. La necessitat de patentar versus el desenvolupament tecnològic ha centrat part del debat de la taula dedicada a mobilitat i smart cities.

Els extraordinaris avenços en la mobilitat, el big data i la Internet de les coses han sigut també el centre del debat, juntament amb la tarificació dinàmica, l’evolució en la gestió d’autopistes i fins i tot el cotxe teledirigit que desenvolupa Google han sigut objecte de debat.

En l’àmbit de salut, Javier Sánchez –director de l’Institut de Biomecànica de València– ha fet referència a la relació amb l’empresa en transferència de coneixement i ha admès l’existència de ritmes diferents: “la rapidesa és essencial per a la innovació, la petita i mitjana empresa sovint no pot esperar”. També ha estat contundent Carme Plasencia –directora general d’Aromics– en explicar com l’empresa ha creat medicació per al VIH, per a càncer i per a malalties poc comuns, que està pendent de desenvolupar per manca de finançament.

Comparteix

Icona de pantalla completa