Oltra: ‘L’únic que no està preparat per al Vaixell de la Solidaritat és el Govern d’Espanya’

La vicepresidenta del Consell assegura que Govern, ciutadans i entitats del PV estan preparats per acollir els refugiats del vaixell de la solidaritat, si bé denuncia que l’Executiu de Rajoy “òbviament no té voluntat ni sensibilitat per a complir” amb les obligacions internacionals de la Convenció de Ginebra.
27 novembre 2015 01:00h
Xavier Pérez / València

La vicepresidenta i portaveu de l’Executiu del País Valencià, Mònica Oltra, ha carregat durament contra la “manca d’interés” absoluta demostrada fins al moment pel Govern estatal que presideix Mariano Rajoy pel que fa a l’acolliment de refugiats i, en concret, per posar en marxa l’anomenat Vaixell de la Solidaritat “per al qual està tot preparat” i que permetria activar un corredor humanitari per a traslladar fins al País Valencià un total de 1.100 refugiats sirians.
 
Així, durant la roda de premsa posterior al ple del Consell, la Veu del País Valencià ha interpel·lat Mònica Oltra sobre el boicot que segons va remarcar en una cadena de televisió estatal el destacat politòleg francés Sami Naïr, està realitzant el Govern estatal al Vaixell de la Solidaritat. En concret, la pregunta formulada ha estat “Com d’encallat està aquest vaixell” -de la Solidaritat?-, a la qual la portaveu del Govern valencià ha indicat: “De moment el vaixell està preparat per poder viatjar. La Generalitat Valenciana ho té tot preparat per acollir les persones –refugiades- que podrien vindre. A més, les 1.100 famílies valencianes que han oferit les seues llars per acollir refugiats estan preparades, com també les entitats bancàries que han oferit vivendes” per acollir sirians.

Tot seguit, Mònica Oltra ha volgut puntualitzar: “Està tot preparat menys el Govern d’Espanya, que òbviament no està per acollir les persones que fugen de la guerra i de les bombes, però el Govern d’Espanya no té voluntat ni sensibilitat política per a complir el fet tan senzill com el dret internacional i el conveni de Ginebra”.

Una iniciativa encallada des del passat 18 de setembre

Cal recordar que el passat 18 de setembre, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, al costat del president de Baleària, Adolfo Utor, en una roda de premsa celebrada al Palau de la Generalitat, anunciaren que aquesta companyia havia posat a la disposició de la Generalitat Valenciana el vaixell 'Martín i Soler' per portar 1.100 refugiats sirians des de l’illa grega de Lesbos a València.
 
No obstant això, el Govern estatal va rebutjar el vaixell oferit pel Govern valencià i Baleària per dur refugiats. En concret, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va “agrair” l’oferiment solidari del Consell i Baleària per portar 1.100 refugiats, però va apuntar que la seua evacuació és “un procediment europeu” i per tant “s'estableixen mecanismes que cal respectar”.

 
Imatge del vaixell 'Martín i Soler' de Balearia.
 
Posteriorment, i en resposta a aquesta postura, el president de la Generalitat Ximo Puig va titllar "d’incomprensible" que el Govern espanyol "estiga frenant la solidaritat" dels valencians quant a l'arribada de refugiats al País Valencià amb un corredor humanitari que és "un projecte del conjunt de la societat".
 
Per la seua banda, Oltra  va acusar el govern de Rajoy de ‘no tindre interès’ en assumir refugiats ja que “existeixen dos milions de refugiats a Turquia, més d'1,5 milions al Líban i problemes a les illes gregues i, davant això, Espanya ha portat 12 persones”, segons va denunciar recentment.


 
next