Diari La Veu del País Valencià
Sant Vicent del Raspeig escenifica la violència contra les dones

Leo Part / Sant Vicent del Raspeig.

Els carrers dels centre històric de Sant Vicent del Raspeig es convertiren el passat dia 25 en escenari d’un acte de condemna de la violència contra les dones en el qual participaren nombroses regidores de l’equip de Govern municipal i que va estar organitzat per la Plataforma per la igualtat Raspeig.

Així, caracteritzades per un maquillador professional i amb pancartes reivindicatives, al voltant d’una vintena de dones de diferents edats es concentraren a les portes de l’antiga casa consistorial, situada a la plaça d’Espanya, vestides de negre i amb rostres caracteritzats amb senyals de violència.

Després de la lectura d’un manifest per a fer públic el seu rebuig i condemna de tot tipus de violència, ja siga física o psicològica, exercida contra la dona -violència la màxima expressió de la qual són les 48 dones assassinades per les seues parelles o ex-parelles enguany-, les protagonistes de la ‘perfomance’ escenificaren una a una la seua simulada mort, davant un bon nombre de ciutadans i ciutadanes.
Una xiqueta va ser l’encarregada de llegir el tetx de Durruti Malatesta ‘Minuts de silenci’, que diu: “Quants minuts de silenci calen encara per enterrar els pulmons horribles del patriarca, l’alè de la pedra, el blau cruent de les venes, la paraula buida, el puny ferotge…? Quants minuts de silenci necessiten encara les dones intimidades, amb els ulls violacis; les dones al seu laberint, tot soles amb el minotaure; o les nits sense lluna de les dones; o les cases que són tombes de dona…? Quan s’acabaran tots els minuts de silenci?

Més tard, es dirigiren fins a l’actual edifici consistorial on mostraren el seu rebuig a la violència contra les dones davant les portes de l’Ajuntament, per a, tot seguit, continuar mostrant la seua protesta amb la seua presència durant la celebració del ple municipal.

Precisament, el plenari va aprovar per unanimitat una moció amb motiu del 25N, Dia Internacional Contra la Violència a les Dones per la qual l’Ajuntament de sant Vicent del Raspeig es compromet a col·laborar amb els col·lectius locals que treballen per a l’eradicació d’aquesta lacra; a dissenyar estratègies de prevenció des de tots els àmbits. A més, la moció insta el Govern de la Generalitat i estatal al fet que no es retalle en polítiques que fomenten la igualtat i també a protegir la ciutadania contra la violència contra les dones.

Sant Vicent abandona la TV comarcal

D’altra banda, durant el plenari també es va acordar, amb 18 vots favorables -del quadripartit i Ciudadanos- i els 7 contraris dels regidors i regidores del PP, l’abandó de sant Vicent del Raspeig del Consorci de Televisió Comarcal. Segons va explicar l’edil socialista Manuel Martínez, malgrat l’elevat cost només uns 268 sant vicenters veien aquest canal, la qual cosa significava una quota de pantalla del 0,47% de la població. “Ni és rendible ni ho pot ser”, va assegurar Martínez, per a qui “aquesta no és una mesura que s’ha pres a la lleugera”.

El PP va argumentar que “ens agradaria tenir una TV pública”, mentre que Ciudadanos va anunciar el seu vot favorable a la proposta “per racionalització de les despeses i eficiència”.

Un altre del punts aprovats va ser la derogació de l’anomenat “Impost al Sol” i contra la pobresa energètica i pel qual, segons va explicar el portaveu municipal de Sí que es Pot, Bienvenido Gómez, l’Estat espanyol “obliga a pagar per duplicat els costos de l’energia elèctrica” procedent de plaques solars. “El govern estatal fa oïdes sordes a les recomanacions dels ecologistes i de la mateixa UE” pel que fa a la regulació de la modalitat de producció elèctrica per a autoconsum. Aquesta moció va estar aprovada per tots els grups amb representació a excepció del PP.



Jesús Javier Viilar, alcalde de sant Vicent del Raspeig.

No més plaques commemoratives a polítics condemants a Sant Vicent del Raspeig

Finalment, un altre dels punts acordats, per unanimitat, va ser el referent a la retirada de plaques commemoratives on apareguen polítics condemnats. Així, a partir d’ara, en les noves plaques commemoratives només figurarà el dia de la inauguració –de l’edifici o obra en qüestió- “i, en tot cas, amb menció a la ciutadania”. Cal recordar que precisament davant del nou edifici Consistorial hi ha instal·lada una placa on figura l’expresident Camps, que encara que no ha estat condemnat fins al moment, està pendent d’un judici pel que fa a la malversació de fons públics per la compra de l’empresa Valmor.

Comparteix

Icona de pantalla completa