Lluís Gallent / València.

Centenars de persones han marxat per la reobertura de RTVV en el segon aniversari del tancament. A les 10 del matí, i després d’un esmorzar de germanor per a agafar forces, un grup nombrós de treballadors i treballadores de la ràdio i TV valencianes convocades pel Comitè d’Empresa han iniciat el camí de sis quilòmetres que separen el CPP Burjassot del Palau de la Generalitat. Josep Lluís Fitó, president del Comitè d’Empresa, ha declarat: “Sabíem que no ens fallaríeu”, en referència a la reeixida resposta que ha rebut la convocatòria. Els treballadors han rebut el suport des de l’inici de Marga Sanz, coordinadora d’EUPV, el cap de llista a les properes eleccions Ricardo Sixto i Agustí Cerdà, president d’Esquerra Republicana del País València. A l’arribada a la plaça Manises s’hi trobaven entre el públic, Antonio Montiel, síndic del grup Podemos i Lola Bañón, candidata a les eleccions i extreballadora. Significatives i comentades han sigut les absències del Govern valencià.

La marxa que ha tingut un to festiu i reivindicatiu ha estat animada en tot moment per La Colla Gatzara, el grup de Tabalets i Dolçaines de Paterna. Les dos hores que ha durat ha tingut moments emotius i simbòlics. El primer quan la comitiva ha pujat a les Torres de Serrans on s’ha desplegat la ja tradicional pancarta “Els treballadors no som els responsables” i s’ha sentit de nou el crit “RTVV tornarem”. De manera metafòrica seria com una crida de la RTVV que anuncia la reobertura immediata de l’ens públic i que les Torres de Serrans, emblemàtica porta d’entrada a la ciutat, obrin de bat a bat les seus portes a la ràdio i TV públiques i als seus treballadors. El segon ha sigut, en arribar a la plaça Manises on s’hi troba el Palau de la Generalitat i seu del govern. Josep Lluís Fitó ha llegit el manifest del Comitè d’Empresa davant una enorme tela negra que recordava els dos anys sense senyal. Fitó ha destacat que “som l’únic país d’Europa amb llengua pròpia sense mitjans de comunicació”. A més ha reclamat “respecte als drets laborals dels ex treballadors que se senten utilitzats i decebuts per l’actitud del Govern valencià” i ha continuat “Pensàvem que només un govern progressista podria atendre les nostres reivindicacions. La realitat ens demostra que, sis mesos després, este govern no s’ha preocupat per nosaltres en absolut”. No obstant això, ha dit que continuen amb la mà estesa: “El govern encara està a temps de rectificar… exigim una radiotelevisió on es puguen sentir identificats els valencians. Que siga l’espill on es reflectisca una societat més justa i solidària, on no tinguen cabuda els corruptes i sectaris”.

Aquestes paraules han donat pas al ritual minut de silenci que es repeteix cada divendres a les 12.19, la fatídica hora en què es va tancar de manera abrupta i esperpèntica la televisió. L’acte ha finalitzat amb la interpretació per part de la Colla Gatzara del reivindicatiu Cant dels Maulets i s’ha escoltat l’emotiva cançó de Mugroman “Com quan érem veu i so” dedicada a la RTVV i els seus treballadors.

Fotos: PRATSiCAMPS

Comparteix

Icona de pantalla completa