Diari La Veu del País Valencià
CCOO PV reclama polítiques actives d’ocupació ‘ambicioses’ i ‘eficaces’
RedactaVeu / València

El sindicat CCOO PV considera que la millora registrada “no aconsegueix ocultar la feblesa del nostre mercat de treball”, ja que s’explica per la cronificació de la precarietat contractual, una rotació excessiva i l’especejament de contractes estables en precaris.

Segons el parer de García Alcolea, la població no experimenta la bona notícia que hauria de suposar viure en la segona autonomia on més s’ha reduït la desocupació, perquè al seu voltant es consolida la pobresa laboral, i augmenta la desigualtat.

Segons denuncia la secretària de Formació, Ocupació i persones aturades de CCOO PV, “en un mercat laboral efímer, on la qualitat i durada de l’ocupació no es tenen en compte, la reducció de l’atur depèn més del calendari que del Ministeri d’Ocupació”.

El nombre de persones inscrites en el SEPE disminueix en les tres circumscripcions: 501 a Alacant, 6.782 a València i 2.524 a Castelló. La reducció del 2,06% en l’atur registrat en el mes de novembre permet desvincular la millora de l’ocupació de les polítiques aplicades per a la creació d’ocupació o estímul econòmic. Respecte al mes anterior, la dada d’atur registrat va experimentar un descens de 9.807 persones, deixant la xifra en 467.035, quasi mig milió de persones aturades que CCOO PV considera un símptoma clar d’un mercat laboral afeblit, que emmalalteix reforma rere reforma.

L’estacionalitat condiciona la distribució de la reducció, concentrada en el sector serveis, en un mes que anticipa la campanya nadalenca, i en el sector agroalimentari, que ultima la recollida i manipulació de cítrics.

Durant el mes de novembre es van signar al País Valencià un total de 165.756 contractes, 11.315 contractes menys que a l’octubre. Del total de contractació, només 14.656 són indefinits, segons el sindicat, per al qual “la temporalitat segueix descontrolada, arribant al 91%, reflex d’una precarietat laboral i social estructural que llastra les perspectives de futur”.

CCOO PV considera la dada “més preocupant” la taxa de cobertura per desocupació, que no arriba ni al 50 %, “i deixa més de la meitat de la població sense accés a cobertura, i desincentiva al mateix temps que s’apunten com a demandants d’ocupació”. Segons el sindicat, un indicador “molt clar” de les conseqüències d’aquesta precarietat és que quan s’aconsegueix algun període continuat de cotització, se sol·licita la prestació per a poder subsistir.

Al mateix temps, CCOO PV denuncia que “no s’estan fent els esforços necessaris” perquè es produïsca una consolidació i millora real de l’ocupació, com també que “no s’engeguen les propostes necessàries perquè es done una profunda transformació del teixit econòmic i productiu”. Segons el sindicat haurien de mamprendre’s alternatives que produïsquen un canvi de model productiu que genere estabilitat en el mercat laboral.

Les propostes del sindicat plantegen alternatives globals: “Entenem que no es poden prendre mesures parcials i puntuals, sinó d’àmbit global perquè de forma paral·lela es puga generar la recuperació de sectors productius quasi desapareguts, fomentar aquells sectors que són font generadora d’ocupació de qualitat i que al mateix temps cobreixen els serveis necessaris per a la ciutadania (Educació, Sanitat, Serveis Socials, Energies Renovables, I+D+I, etc.)”.

Finalment, CCOO PV manté que avançar en el canvi del model productiu requereix “desenvolupar la formació per a una ocupació qualificada i qüestiona la decisió de no publicar la convocatòria de formació per a treballadors i treballadores en actiu”. El sindicat sosté que protegir i prevenir l’exclusió de les persones que pitjor ho estan passant exigeix “un desenvolupament eficaç de polítiques actives d’ocupació ambicioses, una orientació laboral personalitzada i la formació adequada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa