Diari La Veu del País Valencià
El País Valencia exigeix a l’Estat espanyol el Corredor Mediterrani

Jose Soler / ACN / València

El Govern valencià, Ferrmed i els alcaldes dels ajuntaments de València, Alacant, Elx i Castelló de la Plana han signat aquest dimecres al Palau de la Generalitat Valenciana la ‘Declaració de València’, un manifest que remarca la importància de les xarxes transeuropees ferroviàries de transport i exigeix al Ministeri de Foment “més sensibilitat” vers els corredors europeus al seu pas per l’Estat espanyol.

En aquest sentit, reclamen que es consideren prioritàries les inversions en aquestes infraestructures, reorientant-les “des de la tradicional visió radial a una perspectiva més transversal”.

Així mateix, remarca la necessitat d’entendre el Corredor com un projecte estratègic, establint la figura d’un coordinador o comissari general.

L’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, signant la Declaració de València pel Corredor Mediterrani. A l’esquerra el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, l’alcalde de València Joan Ribó i el d’Alacant Gabriel Echávarri. ACN

Durant el seu discurs posterior a l’acte de signatura de la Declaració, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha remarcat que l’acord ha de suposar “un pas més en la unió dels valencians” i ha indicat que el Corredor Mediterrani ha de ser prioritari “per a Espanya i per a Europa”.

Puig ha dit que el disseny de les infraestructures “no és neutral” i que no es pot entendre “com un país amb una de les xarxes d’alta velocitat més importants, no hi hagi AVE entre la segona i la tercera ciutat o entre València, Castelló i Alacant, forma part d’una manera d’entendre les decisions que no es correspon amb el que un país modern i avançat mereix”.

El president de l’organització FERRMED, Joan Amorós, ha exposat al Palau de la Generalitat Valenciana la necessitat d’executar el Corredor i ha recordat com en aquest mateix palau el govern espanyol es va comprometre l’abril de 2013 a què a finals de 2015 hi hauria amplada de via internacional entre València i la frontera amb França.

Amoròs ha lamentat que això no sigui així sinó que tan sols arriba al Port de Barcelona “de manera precària” i sense connexió amb polígons ni plataformes logístiques. “Des de Castellbisbal cap al sud no s’ha fet pràcticament res”. En aquest sentit, el president del lobby empresarial ha dit que “es fa difícil pensar no que pugui estar enllestit enguany o l’any vinent sinó al 2017. Depèn de la voluntat política”.

Comparteix

Icona de pantalla completa