Diari La Veu del País Valencià
Xàtiva acull l’exposició itinerant ‘Carles Salvador i el seu temps’
RedactaVeu / Xàtiva.

El proper divendres 4 de desembre, s’inaugurarà a la Casa de Cultura de Xàtiva una exposició divulgativa sobre la vida i obra de Carles Salvador. La mostra ha estat programada per la Regidoria de Política Lingüística de l’Ajuntament de Xàtiva. Els continguts d’aquesta exposició itinerant han estat elaborats per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, dintre dels actes programats amb motiu de la seua elecció com a Escriptor de l’Any 2015, en complir-se el seixanta aniversari del seu traspàs.

L’exposició, que serà inaugurada a les 19’30 hores, està centrada en els diferents aspectes que marcaren la vida personal i professional de Carles Salvador (1893-1955), d’aquell mestre d’escola, arrelat a la terra i a la societat de l’època, i sense el qual hui seria difícil entendre el valencianisme cultural i literari de la primera meitat del segle passat, juntament amb destacats personatges, com Emili Beüt, González Martí, Ferrer Pastor, Nicolau Primitiu o Sanchis Guarner, entre altres.

Exposició “Carles Salvador i el seu temps”.

L’exposició reflecteix perfectament els tres aspectes fonamentals de la trajectòria de Carles Salvador: la llengua, l’educació i la terra. La seua tasca en aquests camps va permetre que les escoles valencianes, les d’Aielo de Malferit, la Pobla de Benifassà, Benassal i Benimaclet en particular, conegueren la flora i la fauna, la història i la cultura del país, tal com recomanaven els moviments de renovació pedagògica més moderns d’Europa, com recorda el comissari de la mostra, l’acadèmic Lluís Meseguer.

Prolífic articulista en revistes de l’època, com Foc i Flama, Pàtria Nova o El Poble Valencià, Carles Salvador va dedicar gran part de la seua producció literària a la poesia, amb obres com Plàstic, Rosa dels vents, El cor en la mà, Jardinet o El bes als llavis, entre altres, sense renunciar a gèneres com la novel·la o el teatre. La figura del mestre es va convertir en un del grans personatges de la cultura valenciana de les primeres dècades del segle XX.

L’estima pel valencià també va ser una constant en la vida de Carles Salvador. “El polític de la llengua”, com el definien en aquells anys, va comprendre la necessitat de comptar amb una normativa bàsica, unes normes que quedaren establides a Castelló el 1932. La seua Gramàtica valenciana i els cursos de llengua de Lo Rat Penat obriren el camí a molts altres il·lustres valencianistes, que continuaren l’obra iniciada per l’escriptor que el seu ex-libris tenia per lema: “València per damunt de tot”. L’exposició es podrà visitar fins al 12 de desembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa