Diari La Veu del País Valencià
La tecnologia produeix estrès

ACPG / ECA / Tecnonews.

Hi ha una dita atribuïda als Tuareg en relació amb els occidentals que resa el següent: “Vosaltres teniu els rellotges però nosaltres tenim el temps”. Aquesta idea bé podria aplicar-se a les conclusions que es desprenen de l’estudi realitzat per la Universitat Australiana de Cook sobre la nova era digital.

Segons aquest, l’ús intensiu de dispositius tecnològics ha fet variar la percepció del temps de les societats “tecnocèntriques”.

Tal com afirma la directora del projecte, Aoife McLouglin, en les conclusions del seu treball, la tecnologia fa que la nostra activitat sigui molt més eficient. D’aquesta manera, processos que abans fèiem en una o dues hores, actualment es poden dur a terme en escassos minuts. Malgrat que això hauria de ser un element al nostre favor, la veritat és que actualment volem dur a terme més i més treball, sentint-nos profundament pressionats pel temps. Això fa que a la fi la nostra percepció del temps lliure es vegi profundament modificada. Pensem que tenim molt menys temps per a nosaltres mateixos i com a conseqüència vivim un major estrès.

Malgrat que el grup d’investigació no ha pogut determinar les causes psicològiques de les seves conclusions (element següent en el projecte), queda clar que la percepció és la abans expressada. Potser, en una reelaboració de la dita, podríem dir: “Vosaltres teniu el telèfon intel·ligent, però nosaltres el temps”.

Comparteix

Icona de pantalla completa