Diari La Veu del País Valencià
Fiscalia demana la imputació de l’exalcalde de Gandia, Arturo Torró

RedactaVeu / EP / València.

La Fiscalia de València ha demanat al jutjat que cite a declarar com a imputat l’exalcalde de Gandia Arturo Torró (PP) per la compra dels cinemes i bolera d’un complex hoteler de la platja del municipi, una operació que va ser denunciada pel PSPV per considerar que el procés estava ple d’irregularitats.

Així consta en l’escrit de denúncia que ha remès la fiscal del cas al Jutjat Degà dels d’Instrucció de Gandia, en el qual també ha reclamat la imputació de l’exvicepresident de l’empresa pública IPG Francisco Javier Reig, així com diversos informes sobre aquest assumpte a l’Interventor de l’Ajuntament i de la Generalitat.

Tal com s’arreplega en la denúncia de Fiscalia, Torró, en la seua condició d’alcalde de Gandia i com a president de la societat IPG va acordar el 22 de desembre de 2011 aprovar el contracte pel qual Vipei S.A. –propietària de l’hotel– cedia a IPG un bé immoble situat a la platja de Gandia, valorat en 6.705.000 euros, com a pagament del deute tributari que Vipei i altres empreses relacionades tenia amb el consistori. Es va facultar Reig a formalitzar i elevar a públic aquest contracte.

El 16 de gener de 2012 es va signar l’escriptura pública de cessió del bé immoble per al pagament de deute tributari amb compensació econòmica entre Vipei i IPG. En l’escriptura s’acordava que el deute que mantenia Vipei amb Gandia ascendia a 1,3 milions d’euros, acordant també que la quantitat de 440.400 euros es descomptava del preu per correspondre a l’IBI de 2012 per a fer front a la plusvàlua, d’una anualitat d’arrendament i de les despeses d’obertura i condicionament dels locals, assumint IPG el pagament de 4.934.007,86 euros en el termini de dos anys.

Com a conseqüència d’aquest acord, es van alçar els embargaments sobre els locals situats en el carrer Benicanena de Gandia i les rendes que percebia la mercantil Vipei i que s’havien acordat a l’octubre de 2010 per a assegurar el pagament dels deutes que l’empresa mantenia amb Gandia per l’impagament de l’Impost sobre béns immobles corresponent als exercicis 2008, 2009 i 2010 i que ascendia a 622.665,99 euros.

Amb aquesta actuació l’Ajuntament de Gandia va deixar de tenir una garantia sobre els béns immobles embargats per al pagament del deute tributari que mantenia Vipei amb el consistori, a assumir el pagament d’aquest deute i endeutar-se enfront de la mercantil en una quantitat de 4.934.007,86 euros.

Per aquests fets, coneguts com ‘Operación Aplauso’, Fiscalia entén que l’anterior corporació municipal de Gandia podria haver comès un delicte de prevaricació. Per açò, sol·licita al jutjat l’obertura de diligències i les declaracions com a imputats de Torró i Reig.

Comparteix

Icona de pantalla completa