Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana llança la campanya ‘Un euro, llavor de solidaritat’
RedactaVeu / València

La huitena edició de la campanya de sensibilització ‘Un euro, llavor de solidaritat’ d’Escola Valenciana se centra en les persones que han hagut de desplaçar-se de Síria pel conflicte bèl·lic que pateixen. Enguany, l’entitat cívica ha comptat amb la col·laboració d’una de les principals agències humanitàries al món, l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats

ACNUR–, de manera que el fons recaptat gràcies a les escoles valencianes es destinarà a les sirianes i els sirians refugiats que busquen asil i una vida millor lluny de les bombes, en qualsevol país que els puga acollir.

La guerra a Síria ha suposat la crisi de refugiats més gran des de la Segona Guerra Mundial. Dels 22 milions d’habitants que tenia aquest país de l’antiga Mesopotàmia abans de la guerra, més de la meitat de la població, vora 13 milions de sirians, han hagut de desplaçar-se a la força i, d’aquests, uns 8 milions han buscat millor sort en unes altres zones dins del país. La resta, més de quatre milions de refugiats, ha fugit cap als països que limiten Síria, com és el cas de Turquia, que ha acollit prop de dos milions de persones refugiades; el Líban, que n’ha rebut 1,1 milions; Jordània, 600.000; i l’Iraq, 250.000 persones. A Europa, han sigut més de 348.500 desplaçats els que hi han demanat asil. Segons ACNUR, el 85% de refugiats de tot el món són al voltant dels països d’origen, tot esperant que s’acabe la guerra per tornar a casa.

Per un món més just

Els xiquets i les xiquetes que vulguen ajudar les persones refugiades, sols hauran d’aportar un euro dels seus estalvis i, amb aquest senzill gest l’alumnat posarà el seu gra d’arena en el foment de l’ajuda humanitària i els drets humans, així com enfortirà els valors de convivència, educació per a la pau, la tolerància, la solidaritat i la no-violència, per a construir un món més just. La campanya estarà activa fins al 30 de gener, dia en què es commemora el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau.

Amb la iniciativa de conscienciació social ‘Un euro, llavor de solidaritat’, ACNUR, a través d’Escola Valenciana, posa a l’abast dels centres educatius recursos didàctics per a treballar a l’aula el drama sirià que afecta més de 4,1 milions de persones des de 2011. Així, es tracta d’acostar la realitat de les persones refugiades als estudiants i posar especial atenció en les dificultats que les poblacions refugiades troben de camí de tornada a casa, un retorn complicat a causa dels canvis ocorreguts a la seua regió després d’anys de guerra o de violacions dels Drets Humans.

A més, la campanya compta amb una exposició informativa, acompanyada de material didàctic, composta per un total de deu plafons en els quals es parla dels problemes de les persones refugiades retornades: el dur camí de tornada, la reconstrucció de les llars, l’abastiment d’aliment, la recuperació de drets, etc.

Cada plafó explicatiu tracta de forma individualitzada els diversos problemes i els associa amb una crisi humanitària: Bòsnia, Afganistan, Serra Lleona, Sudan, Angola, el Corn d’Àfrica, Amèrica Central i Libèria. Consta també amb el relat d’un testimoni, un mapa que situa la regió afectada, dades i xifres del país i una sèrie de fotografies representatives.

Ajuda humanitària d’ACNUR

La tasca d’ACNUR als països en conflicte consisteix en proporcionar protecció i assistència als refugiats, desplaçats interns, sol·licitants d’asil, apàtrides i repatriats del món, buscant solucions duradores per tal que tornen a iniciar les seues vides mitjançant programes de repatriació, de reassentament i d’integració local; a més, promou acords internacionals per tal de protegir l’aplicació del dret internacional dels refugiats per part dels governs. ACNUR ha estat mereixedora de reconeixements com el Premi Nobel de la Pau dels anys 1954 i 1981 i el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia l’any 1991.

Col·laboració

Els centres educatius interessats a participar en “Un euro, llavor de solidaritat pels refugiats sirians” cal que ho comuniquen a Escola Valenciana i indiquen el nom del centre i la població mitjançant el correu electrònic [email protected] o al telèfon 96 347 27 83.

Comparteix

Icona de pantalla completa