Diari La Veu del País Valencià
La Plataforma pels Drets Lingüístics defensa en les Corts la igualtat dels valencianoparlants
RedactaVeu / València

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha rebut hui al Palau dels Borja la Plataforma pels Drets Lingüístics del País Valencià, col·lectiu que treballa per denunciar la discriminació dels valencianoparlants i defensa els drets lingüístics al nostre territori.

Morera s’ha compromès amb els representants de la plataforma a treballar des del parlamentarisme per acabar “amb tota classe de discriminació lingüística dels valencianoparlants al nostre territori”. En la reunió, el director general de Política Lingüística ha anunciat que en 2016, el Consell desenvoluparà tota la reglamentació per a fer efectiva la Llei d’Ensenyament i Ús del Valencià.

Suport institucional

El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, ha donat suport a la Plataforma pels Drets Lingüístics i ha acompanyat la societat civil a l’entrega de l’informe de vulneració dels drets lingüístics i discriminacions lingüístiques que s’han produït al nostre territori al 2015, coincidint amb el 4 de desembre, Dia dels Drets Lingüístics dels valencians i valencianes, al president de les Corts, Enric Morera.

Es tracta de la primera vegada que l’administració dóna suport a la Plataforma pels Drets Lingüístics dels valencians i valencianes.

>

Cal subratllar que el Ple del Consell aprova l’acord de la Comissió interdepartamental que ratifica la Declaració d’Ares del Maestrat i garanteix l’ús del valencià com a llengua habitual en l’administració.

la Plataforma pels Drets Lingüístics està integrada per associacions i partits polítics sensibilitzats per la normalització de la nostra llengua i dels nostres drets lingüístics. Els seus portaveus han estat els encarregats de llegir a les Corts un manifest defensant els drets lingüístics dels valencians i valencianes.

En paraules de Rubén Trenzano, “l’Administració ha volgut acompanyar per primera vegada la societat civil i una sèrie d’associacions que demanen que es protegisquen els drets lingüístics dels valencians i valencianes i, a més, volem fer palès que a partir d’ara estarem al seu costat”.

Coincidint amb el dia dels Drets Lingüístics dels valencians i valencianes, el Ple del Consell ha aprovat l’acord al qual va arribar la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport amb totes les altres conselleries i en el qual s’explicitava que el valencià “siga la llengua d’ús habitual en les comunicacions internes entre els òrgans i unitats administratives de les respectives conselleries, així com en les comunicacions externes amb altres institucions dins l’àmbit lingüístic propi”.

L’acord es complementarà amb un seguit de mesures, com ara l’elaboració d’una guia d’usos lingüístics i l’organització d’un pla d’acompanyament per als empleats públics, que posarà a disposició dels funcionaris un ampli ventall de recursos i activitats formatives.

Trenzano ha explicat que “la ratificació de les mesures acordades per la comissió interdepartamental ratifiquen l’aplicació de la Declaració d’Ares del Maestrat, signada en 2003, i que garanteix la presència del valencià a l’administració com a llengua d’ús habitual”.

Comparteix

Icona de pantalla completa