L’infrafinançament i el concepte ‘treballador pobret’ centren el debat de la Cadena Ser

4 desembre 2015 01:00h

RedactaVeu / València.

Hui a tingut lloc el primer debat entre els principals líders dels partits que concorreixen a les eleccions estatals. A recer del plató d’audiovisuals de la Universitat de valència i organitzat per Ràdio València Cadena Ser, han participat Yuri Aguilar (UPyD), Ricardo Sixto (EU-Unitat popular), Vicente Ten (C’s), Joan Baldoví (Compromís-Podem. És el moment), Ana Botella (PSPV-PSOE) i Elena Bastidas (PP), conduit per Bernardo Guzmán. Al debat però, han participat tots els líders dels partits que des del País Valencià participaran de les eleccions estatals, tot i que no hi era Josep Barberà d’Ara, País Valencià.

El debat ha estat organitzat amb quatre blocs, un primer per fer balanç de la legislatura, el segon per fer propostes, el tercer per debatre-les i el quart per concloure amb objectius. Tot i que des de la vessant popular i socialista, tant Bastidas com Botella, han intentat centralitzar el debat, i fins i tot enfocar les eleccions cap al bipartidisme, com de fet així ho ha exemplificat Botella (PSOE) quan ha afirmat que “els únics que poden governar Espanya són Rajoy o Pedro Sánchez”, tanmateix la diversitat de veus no han defugit centrar el diàleg en dues qüestions fonamentals, per una banda l’infrafinançament i per altre, quasi un dany paral·lel, la “baixa qualitat de l’ocupació creada” com a puntualitzat Yuri Aguilar(UPyD), qui ha explicat que amb aquesta ocupació, s’ha creat el concepte o la persona del “treballador pobret”. Joan Baldoví (És el moment), qui també ha sigut incipient en l’infrafinançament i la “baixa qualitat dels llocs de treball generats” a anat més enllà en la definició on aquest “treballador pobret”, a afegit Baldoví, “no pot passar casa”. Ricardo Sixto (EU-Unitat popular) ha afegit en aquest sentit que “s’ha contractat gent en règim de semi esclavitud”.

En el torn per fer balanç de legislatura Ana Botella ha tornat a recordar que “el PP, el partit amb més casos de corrupció ha contaminat la classe política amb la corrupció de manera que sembla que tots siguem igual”, a la qual cosa Bastidas ha conclòs que “no convé donar imatges catastrofistes”.


Iniciat el debat, els àmbits fiscals, d’inversions i finançament han copsat els minuts, on Ricardo Sixto ha destacat que “cal  fer una reforma fiscal per repartir la riquesa”. Ana Botella parlant de finançament ha destacat que “podia haver-se solucionat mitjanant la inversió, però no és així”. Bastidas, davant l’intent de bipolaritzar el debat ha seguit recordant que “el PP ha passat de destruir ocupació amb Zapatero a generar 1.400 llocs”, i ha destacat que “850.000 persones es contractaran en la campanya de Nadal”.  Parlant d’inversions Bastidas ha dit que “la Comunitat Valenciana és la que més diners ha rebut via FLA juntament amb Catalunya”, aleshores la resposta de Botella ha estat que “no podem acontentar-nos amb un crèdit com el FLA”. Tots han apuntat que cal millorar el finançament, tot i que tots, tret de Bastidas, han parlat directament d’infrafinançament, ja que aquesta ha apuntat que “estem d’acord que cal un nou model de finançament” i culpa d’aquest fet novament al govern socialista de Zapatero.

En el torn de fer propostes i objectius Yuri Aguilar ha començat dient que “cal recentralitzar i eliminar privilegis” fent referència a Navarra, “eliminar les Diputacions i fusionar Ajuntament”, pel que fa a les pensions Aguilar ha indicat que “cal un nou model de pensions amb els últims millors 35 anys i no simplement amb els últims 35” i responent a Bastidas sobre “l’ocupació generada pel PP... les persones han d’autoocupar-se, per això hi ha més autònoms, perquè ningú contracta  ningú i no tenim més remei”.


Ricardo Sixto ha recordat que “cal garantir les coses que ja estan recollides en la Constitució però cal dur-les a la realitat, com el dret a l’habitatge, educació, sanitat,...”, en altre sentit ha acabat dient que “cal que la gent participe de la política però no baixant les signatures de les ILP sinó que puguen obrir les portes de l’administració amb normalitat”.  Joan Baldoví ha recapitulat també recordant que ILP com “la de dació en pagament que el PP va llançar al fem cal recuparar-la, però, cal també una llei d’educació amb l’acord de tots, no com el PP que ha enfrontat tothom”, ha afegit que treballaran per “aconseguir un pla d’ocupació que genere al País Valencià 150.000 llocs de treball” i ha conclòs dient que “l’infrafinançament és cosa del PSOE però el PP no ha fet res, és per això que volem una Agència Tributària Valenciana, una reforma fiscal perquè ara beneficia al 3% que són les empreses grans i perjudiquen a més del 30% que són les nostres pimes”.

Vicente Ten (C’s) ha reconegut que “hi ha un alt nivell de desocupació” i ha proposat que “els autònoms no paguen si no tenen ingressos”, ha apostat “per defendre el corredor Mediterrani”, també ha “reconegut l’infrafinançament” que Baldoví li retreia que no el reconeixia el seu partit, i ha acabat afegint que C’s proposarà fins i tot “l’expropiació forçosa d’habitatges a bancs”, mentre que en l’àmbit educatiu ha assegurat que ells “defenem el trilingüisme en igualtat de condicions”.

Bastidas ha marcat  que “l’objectiu són els 2.000.000 de cotitzadors i generar un milió de llocs de treball”, concloent amb que “cal canviar el model del PSOE de la rajola pel del coneixement”.


 
next