Diari La Veu del País Valencià
La Unió i AVA demanen que investiguen nou supermercats per vendre cítrics a pèrdues
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors i l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) han sol·licitat a l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), dependent del Ministeri d’Agricultura, i a la Direcció General de Comerç i Consum de la Generalitat que òbriga una investigació a nou supermercats per vendre presumptament cítrics a pèrdues i que es prenguen les mesures oportunes a aquest efecte.

Ambdues organitzacions professionals agràries han realitzat un estudi detallat supermercat a supermercat i han detectat que nou d’ells han pogut incórrer en una possible venda a pèrdues, pràctica prohibida per llei. Es dóna la circumstància a més que algunes d’aquestes cadenes de distribució no van signar l’Acord de Bones Pràctiques Mercantils en la Contractació Alimentària, impulsat recentment des del Ministeri d’Agricultura per millorar el funcionament de la cadena alimentària.

Després dels resultats d’aquestes visites La Unió i AVA han remès hui un escrit a l’AICA i a la Generalitat perquè investiguen aquestes suposades pràctiques que apliquen els supermercats més implantats al País Valencià. També han sol·licitat una reunió amb el Director General de Comerç i Consum de la Generalitat, Natxo Costa.

El Ministeri d’Agricultura, a través de l’Estudi de la Cadena de Valor i Formació de Preus del Sector Cítric, estableix que el llindar de rendibilitat per a la taronja s’ha de situar en un preu final per al consumidor (IVA inclòs) d’1,08 euros/quilo i per a la clementina en 1,19 euros/quilo. Totes les quantitats que se situen per sota d’aquest PVP són pèrdues per al llaurador. La major part dels supermercats, per no dir tots, incompleixen el llindar de rendibilitat que marca el Ministeri d’Agricultura en el cas dels cítrics. Els preus actuals de venda al públic que hi ha en aquests supermercats per sota d’aqueix llindar són en taronja des dels 0,59 euros/quilo als 0,99 euros/quilo, mentre que en clementina es troba des de 0,89 euros/quilo a 0,99 euros/quilo.

Les conseqüències d’aquestes actuacions dels supermercats no s’han fet esperar i existeix ja una significativa baixada de les compres de cítrics al camp i una gran preocupació entre els llauradors perquè es trasllada també posteriorment a un descens en les cotitzacions en origen.

La Unió i AVA assenyalen que no hi ha justificació alguna perquè els supermercats actuen d’aquesta manera. Es tracta per tant d’una estratègia comercial que atempta en aquests moments contra la conjuntura del mercat citrícola i amenaça seriosament amb arruïnar un exercici que reunia fins hui tots els trets objectius com per poder resoldre’s en termes raonables per a tots els agents que intervenen en el procés.

Les organitzacions agràries recorden que la collita de cítrics al País Valencià ha experimentat una reducció del 22% i que fins el moment la campanya s’ha estat desenvolupant a un ritme sostingut i enmig d’un ambient favorable de compres al camp. Aquest clima, que trenca la tendència summament negativa que han hagut d’afrontar els productors durant els últims anys, podria veure’s truncat no obstant això com a conseqüència d’aquestes pràctiques comercials a càrrec de la gran distribució que no es corresponen en absolut amb la realitat actual del mercat i la finalitat del qual no és una altra que la de distorsionar-ho per a obtenir així el màxim benefici en el seu propi profit i a costa de les baules més febles de la cadena de valor.

Comparteix

Icona de pantalla completa