Rafael Blasco sobre Fitur: 'No vaig portar cap assumpte de contractació’

L’exconseller, que compleix 6 anys i mig de presó per desviar fons de la Cooperació, testifica durant uns minuts pel cas Gürtel
4 desembre 2015 01:00h

Sergi Tarín / València.
 
Una màquina d’escriure tapada amb una funda, un escriptori nu, de fusta, i dos policies nacionals. Són els únics elements de decoració de la cambra del Palau de Justícia on ha passat el matí Rafael Blasco a l’espera de testificar per la branca de Fitur del cas Gürtel. Un interiorisme de mínims per retrocedir a la joventut, als despatxos de la Brigada Político-Social de Via Laietana, a Barcelona, on Rafael Blasco fou interrogat com a membre del FRAP. Però si 20 anys no són res en els tangos, 50 sí que ho són en la política valenciana. Sobretot per a un ascensorista del poder, sense botó de baixada, com Blasco, qui ha dirigit pràcticament totes les conselleries, primer amb el PSPV-PSOE i després amb el PP, formació on arribà a ser mà dreta, Conseller amb majúscula, d’Eduardo Zaplana i Francesc Camps.
 
I per l’etapa a la conselleria de Solidaritat acabà condemnat a 6 anys i mig de presó pel desviament d’1,6 milions per a pal·liar la sequera a Nicaragua a un grapat d’immobles a València. I encara estan en instrucció els 175.000€ malbaratats per a la construcció fallida d’un hospital a Haití i vora 4 milions repartits a una trama d’empreses i fundacions encapçala per Augusto César Tauroni, també a la garjola. Cal sumar altra investigació en marxa per l’etapa a Sanitat, amb Tauroni com a presumpte receptor de contractacions tan irregulars com milionàries. Un escàndol convertit en home, o a l’inrevés, traduït en presó des del passat més de juny i que ahir abandonà unes hores per declarar com a testimoni del cas Gürtel, concretament pel muntatge suposadament fraudulent de l’estand de Fitur de 2005.
 
En aquell moment Blasco dirigia la conselleria de Territori, des d’on s’adjudicà a la trama un expositor amb vídeos de parcs naturals que fou fraccionat en cinc factures inferiors a 12.000€ per evitar la fiscalització i el concurs públic. “Em costa molt fer memòria”, replicà un Blasco de vestit fosc i corbata blava, més prim i pàl·lid, sense manilles, de peus arrossegats i muscles en davallada. Minuts abans havia saludat amb un lacònic “bon dia” els periodistes que esperaven a l’entrada de la sala de vistes. I amb gest cansant però indiferent, segué al mig de l’estança on va ser jutjat entre gener i març de 2014 i davant els mateixos protagonistes: la presidenta Pilar de la Oliva i el seu segon, Joan Climent.
 

 
“Era una qüestió del servei administratiu, no vaig portar cap assumpte de contractació”, esquivà Blasco les preguntes de l’acusació popular, tot afegint que hi havia coses per a les quals “no calia donar directrius”. De fet, Orange Market, la filial valenciana de la trama, estava dirigida per Álvaro Pérez, El Bigotes, sempre al costat de Francesc Camps i pul·lulant per la seu del PP. Després, quan Orange Market demanava adjudicacions en diferents conselleries no calia, efectivament, donar cap directriu. “Era una decisió de caràcter institucional, tots els anys es repetia, com el Dia de la Constitució o de Raimundo de Peñafort”, assegurà sense especificar si es referia a la fira o a la contractació amb Gürtel, qui s’encarregà de l’estand valencià de Fitur en anys successius, fins el 2009, quan esclatà la trama.
 
Finalment, Blasco s’espolsà les possibles responsabilitats en direcció als subalterns: “en conselleries tan grans, com la de Territori, hi ha serveis administratius que fan el treball sense la necessitat que ningú el supervise”. En total, 24 minuts de circumloquis i vaguetats fins arribar al mateix “bon dia” lacònic per acomiadar-se dels periodistes. I després escorta i furgó policial, amb un agent que obri la porta de darrere, única exquisidesa de temps passats. Això i els vidres fumats, però massa menuts com per recordar-li els viatges en Audi entre despatxos i restaurants. De fet, una finestreta escassa de submarí per travessar fugaçment la ciutat tantes voltes contemplada des de les altures. 
 

 
next