Diari La Veu del País Valencià
‘Comença el Nadal valencià’ amb la inauguració ‘a peu de carrer’ de la Fira de Xixona
Miquel Pallarés / RedactaVeu / Xixona

“Comença el Nadal valencià” ha dit el president Ximo Puig, preguntat per La Veu, en la inauguració de la Fira de Nadal de Xixona. Amb un ambient fantàstic i atapeïda de gent, cap dirigient polític ha volgut oblidar-se de la tradicional fita amb el dolç nadalenc valencià per excel.lència, el torró i el que és un dels epicentres de la seua porducció, Xixona.

La presència del president Puig passejant i saludant els botiguers i tot el cúmul de gent que s’ha acomboiat a la passejada i gaudi de les delícies, ha estat una de les diferències en el tarannà de la fira, però també del nou Consell. Cal destacar, com ha constatat La Veu, que el consell vol marcar diferències amb l’anterior, i no només per la presència de consellers com Rafa Climent, conseller d’Economia sostenible, sinó per l’actitud d’aquests envers els xixonencs, els botiguers i artesans i el poble valencià tot plegat. Les inauguracions ja no són fotogràfiques i instantànies, sinó que cal voltar la fira, signar el llibre a l’ajuntament al costat de l’alcaldessa Isabel López, i tornar a voltar la fira saludant, raonant i gaudint. Estaven tots, o almenys tots els qui volen viure en normalitat la seua valencianitat. Les absències no s’han fet de notar entre la gentada, sinó més aviat com ens hem assabentat per la llunyania en els sentiments, ja que el president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, del PP no hi ha estat perquè no comparteixen les maneres de valencianitzar les nostres comarques del sud, són el darrer reducte de poder del PP al País Valencià i volen marcar diferències amb el tarannà del consell i la seua dosi de normalitat valenciana.

-President, vindre a les comarques del sud és normalitzar i vertebrar el País Valencià?

Les comarques del sud són una part fonamental del país. Aquest crec que és el quart o cinquè any que vinc a la Fira de Nadal de Xixona, crec que ací comença el Nadal valencià, i és una alegria per a mi i el Govern valencià poder participar en esta Fira del Torró. Efectivament hem de contribuir a unir els valencians, a cosir la nostra Comunitat i eixe és el treball que ha de fer el Govern valencià, el nou Govern valencià que té ambició de comptar amb totes les comarques, de tots els pobles de fer de veritat un país fort, d’una comunitat de tots i totes.

-La radiotelevisió pública ha de vindre perquè s’ha de contar açò.

Sí, efectivament hi ha un problema d’invisibilitat enorme. Tenim un problema d’invisibilitat en el conjunt d’Espanya i també entre nosaltres. És necessari que hi haja mitjans de comunicació de tota la Comunitat, de tot el país i el més necessari és la RTVV, que ha de servir una nova RTVV per posar al taulell tot el que està passant al país. Espere que l’any que ve en la fira ja estiga ací el nou Canal 9 per tal d’oferir a tot el conjunt de la població el que es fa a totes les nostres comarques.

-Alcaldessa, estareu molt honrats per tindre el President hui inaugurant la Fira, “el Nadal valencià” com ha comentat.

Si les administracions estan del nostre costat, anem de la mà com han demostrat hui el president i el conseller d’Economia sostenible, imagineu-vos tot el que podrem fer amb els nostres productes com és el torró de qualitat. No estem inventant res nou, perquè estem fent una fira del torró, Xixona és el bressol i és el Nadal i necessitem el suport de les institucions, que la Generalitat estiga a peu de carrer donant suport a les coses que funcionen bé, i no cal fer grans invents o anar fora a buscar-los perquè els tenim ací.

Ambient de Nadal, normalitat lingüística com hem constatat, de torró, de comarques del sud valencià recorregudes “a peu de carrer”.

Comparteix

Icona de pantalla completa