Diari La Veu del País Valencià
Compromís-Podemos signen la Declaració de l’Albufera per garantir aigua del Xúquer
RedactaVeu / València

En l’acte, que ha sigut presentat per l’alcaldessa pedània del Palmar, Raquel Romero, han participat també Jesús Monzó, alcalde de Catarroja, en representació dels pobles de l’Horta; Raquel Tamarit, alcaldessa de Sueca, en representació dels pobles de la Ribera; Sergi Campillo, regidor de València i Elena Cebrián, consellera de la Generalitat.

Baldoví i Ballester han sigut els encarregats de llegir davant els assistents la Declaració de l’Albufera amb la qual “com a futurs parlamentaris i en nom del futur grup parlamentari Compromís-Podemos-És el Moment ens comprometem a defensar davant el govern central que l’Albufera torne a tindre l’assignació necessària d’aigua del Xúquer, la que es determine com a adequada per la comunitat científica però que en cap cas pot ser inferior al que va establir la pròpia Confederació Hidrogràfica al 2004, amb objectius clars i amb data límit pròxima de recuperació de la qualitat ambiental de l’Albufera de València”.

Baldoví ha recordat que “l’Albufera de València és el nostre parc natural més emblemàtic. Malauradament, a partir dels anys 70 ha vingut patint un constant deteriorament en la seua salut ecològica. Sembla que en els darrers anys hi ha hagut una certa milloria però en cap cas ha estat suficient. Encara trobem un llac amb un excés de nutrients, el que provoca que el llac, abans d’aigües cristal·lines, tinga aquest aspecte verdós”.

“Per als pobles de la ribera de l’Albufera -ha prosseguit el cap de llista al Congrés- i també per a la ciutat de València és fonamental que el llac tinga vida i torne a ser el que va ser fa dècades: un llac d’aigües transparents amb una riquíssima biodiversitat. Perquè cal cuidar la natura, perquè cal deixar-la a les generacions futures molt millor de com ens la trobàrem nosaltres, perquè a més, és una font de riquesa i de desenvolupament local: el cultiu de l’arròs, la pesca, les activitats ecoturístiques, perquè és un pulmó per a una àrea amb dos milions d’habitants (l’Horta i la Ribera). Per aquestes i per moltes més raons, volem una Albufera viva”.

Per la seua banda Àngela Ballester ha assegurat que “per a recuperar la qualitat ambiental de l’Albufera, cal que l’aigua del Xúquer torne a arribar al llac com feia abans. Necessitem aigua en qualitat i quantitat suficients. I eixa aigua només pot ser la del Xúquer. Ho hem comprovat fa poc amb l’entrada d’aproximadament 13 hm3 des de l’Assut d’Antella, el que ha millorat moltíssim l’estat ecològic en l’últim mes. Però la Confederació Hidrogràfica del Xúquer encara no assigna anualment el volum mínim necessari per recuperar l’estat ecològic de l’Albufera. Prova d’això és l’últim Pla Hidrològic, que continua perpetuant els mateixos problemes per a l’Albufera”.

“Per això, perquè som conscients de la seua importància, el futur grup parlamentari de Compromís-Podem-És el Moment lluitarà perquè l’Albufera tinga el tracte que es mereix pel govern central. Perquè volem una Albufera viva, perquè volem un llac amb aigües transparents i amb molta biodiversitat”, ha conclòs Ballester.

Comparteix

Icona de pantalla completa