Diari La Veu del País Valencià
Ricardo Sixto: ‘En el nou text constitucional, l’Estat ha de declarar-se laic’

RedactaVeu / València

En aquest sentit, el cap de llista al Congrés dels Diputats per la circumscripció de València ha indicat que és necessari eliminar qualsevol tipus de privilegi o discriminació en el tracte econòmic i fiscal per a totes les entitats de caràcter privat, siguen religioses o no, amb la finalitat d’assegurar el principi democràtic de la igualtat de drets davant la Llei i la separació dels àmbits públic i privat, així com la supressió, per part de l’Estat, de tot tipus de finançament de l’església catòlica i d’altres confessions, incloses les exempcions fiscals.

“Segons els càlculs d’Europa Laica, l’Església Catòlic percep més de 9.500 milions d’euros de forma directa o indirecta a l’any a través dels col·legis, del personal sanitari, de les capellanies, etc., i açò és alguna cosa que no es pot permetre en un Estat democràtic com Espanya”, ha assegurat Ricardo Sixto. Per açò, “considerem primordial l’anul·lació del Concordat de 1953 i dels Acords concordataris de l’Estat espanyol amb la Santa Seu de 1976 i 1979, a més d’aquells que s’han signat amb altres confessions religioses, així com la derogació de l’actual Llei de Llibertat religiosa de 1980 i elaboració d’una ‘llei de Llibertat de Consciència’ que protegisca i garantisca la llibertat de pensament, consciència i conviccions i la seua pràctica, sense distincions, ni privilegis”, ha dit Sixto.

Quant a l’educació, el candidat d’EUPV-UP ha defensat que ha de ser laica com a dret universal, igual i integradora, dins d’un projecte comú de ciutadania. “En el sistema educatiu la religió, en les seues formes confessionals, no formarà part del currículum i de l’àmbit escolar. Açò amb la finalitat de respectar els drets de tota la comunitat educativa, sense discriminació ni privilegis, evitant tot tipus de segregació dels escolars per raons d’idees o creences. No se subvencionaran, en cap cas, centres educatius amb ideari propi, ja siga de caràcter religiós o d’una altra naturalesa ideològica particular ja que la prioritat de l’Estat és l’Escola Pública”, ha assenyalat.

Festes estatals laiques

D’altra banda, també s’ha referit el cap de llista de la coalició d’esquerres a la necessitat que se suprimisquen els dies festius estatals amb caràcter religiós que procedeixen d’acords amb la Santa Seu. “Considerem que açò xoca una mica amb el concepte d’Estat Laic que promulga la Constitució mentre que en altres països amb tradicions religioses similars a l’Estat espanyol la proporció de festivitats religioses no és tan aclaparant”, ha explicat.

Finalment, Ricardo Sixto s’ha referit a l’eliminació de simbologia religiosa, que no tinga un caràcter històric-artístic, dels àmbits i edificis públics. “Eliminarem qualsevol tipus de simbologia religiosa en els actes oficials, així com en llocs i edificis de titularitat pública i en aquells que tinguen tal condició, encara que siguen gestionats per actors privats o estiguen sotmesos al dret privat i, així mateix, facilitarem i potenciarem des de l’àmbit públic la celebració de cerimònies laiques per a les persones que així ho desitgen en moments assenyalats de la vida com naixements, matrimonis o funerals”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa