'Trau la llengua!'. Commemoració dels 83 anys de les ‘Normes de Castelló’

Una fira d’entitats, una manifestació i un concert organitzats per cinquè any consecutiu per la plataforma Castelló per la Llengua faran bollir d’activitat Castelló de la Plana
11 desembre 2015 01:00h

RedactaVeu / Castelló de la Plana.

Aquest dissabte arriba el plat fort de la commemoració dels 83 anys de les ‘Normes de Castelló’, organitzada per la plataforma mobilitzadora i cívica Castelló per la Llengua. Les ‘Normes’, un acord ortogràfic signat el 21 de desembre de l’any 1932 a Castelló de la Plana, van marcar un punt d’inflexió en la recuperació de l’ús públic del valencià en els esperançadors anys de la Segona República.

Enguany la commemoració serà en clau de celebració, ja que el Consell ha iniciat els tràmits per a declarar Bé d’Interés Cultural (BIC) les ‘Normes’.

La jornada festiva i reivindicativa arrancà a les 11h a la plaça Santa Clara, amb una fira d’entitats amb paradetes informatives, animació infantil (amb l’Esplai Pentecosta, contacontes de Rosabel Canós i molt més) i tallers de cultura popular amb el grup de dimonis Botafocs i la Conlloga-Muixeranga de Castelló i la Muixeranga de Sueca. La periodista Oriana Brunori conduirà aquest acte que es tancarà amb un dinar i l’actuació del cantautor Toni de l’Hostal.

Per la vesprada s'ha celebrat la ja tradicional manifestació amb la participació de quasi un miler de persones que amb el lema, “Trau la llengua! El valencià, cosa de totes i tots”, vol conscienciar els castellonencs i castellonenques que, perquè el valencià recupere espais, cal que totes i tots, vinguem d’on vinguem i parlem la llengua que parlem, l’assumim com a cosa pròpia i aportem el nostre granet d’arena per a augmentar-ne l’ús. La pancarta inicial l'han portat representants d’algunes de les entitats que formen part de Castelló per la Llengua:

- Toni Gisbert, secretari d’Acció Cultural del País Valencià
- Josep Barberà, cap de llista d’ARA País Valencià al Congrés (en representació d’ERPV)
- Dolors Igual, en representació de Castelló en Moviment
- Manel Nieto, secretari general de CCOO-PV comarques nord
- Marta Sorlí, cap de llista de Compromís-Podem al Congrés per Castelló (en representació de Compromís i Joves PV)
- Antonio Baños, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya (en representació de l’Esquerra Independentista de la Plana, Endavant i el SEPC)
- Òscar Adamuz, en representació d’Enllaçats per la Llengua
- Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana
- Vicent Maurí, portaveu de la Intersindical Valenciana (en representació de STEPV-Iv)
- Pep-Lluís Grau, cap de llista del PSPV-PSOE al Senat per Castelló
- Sebastián Bretones, cap de llista d’Unitat Popular al Congrés per Castelló (en representació d’EUPV)
  
La jornada finalitzà en un ambient festiu amb un concert de música en valencià aamb la participació dels grups Talps, El Diluvi i Orgull de Classe, amb final de festa a càrrec de Mash Masters.

Amb els actes del dia 12 es posa fi a uns mesos de novembre i de desembre farcits d’activitats de reivindicació de les ‘Normes’ i que han acollit conferències i debats públics, presentació de llibres i la projecció, per primera vegada a Castelló, del documental Sempre Al Tall, homenatge al grup pioner i referent indefugible de la música en valencià.
 
 

 

Descargas

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next