‘Solfes de la Mediterrània’, un concurs de composició compromès amb la música i la llengua

L’obra guanyadora de la II edició del Solfes de la Mediterrània es coneixerà diumenge en el transcurs del concert que oferirà Llevant Ensemble a Tavernes
10 desembre 2015 01:00h

RedactaVeu / Tavernes de la Valldigna.

El concurs de composició Solfes de la Mediterrània és una ‘rara avis’ entre el panorama musical del País Valencià. Per una banda és un concurs de composició de música clàssica en la seua vessant cambrística per a quintet de vent i veu, i per l’altra, des del compromís i la consciència a la terra on naixen tant els músics com la iniciativa, trien el valencià com a llengua útil per aparellar-la a la creació musical. Per aquestes raons, entre algunes altres però, el Solfes de la Mediterrània està cridat a ser un referent per a futures iniciatives, que tots voldríem que proliferaren, en què la música clàssica empre la nostra llengua dignificant-la i reconeixent-la com a vehicle de transmissió. No fa massa dies, des de les xarxes, Llevant Ensemble, el quintet coorganitzador, llançava la invitació al concert de lliurament cridant: “Perquè la clàssica també és en valencià!”. Fet que compartim i al qual donem suport.

Per a aquesta segona edició, coorganitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna i el quintet Llevant Ensemble, escolliren l’obra de la poeta i traductora Encarna Sant-Celoni Verger (Tavernes de la Valldigna, 1959), Des de l’arena estant, pluja de lletres soltes (d’arran de pantomima, 1991), Gaia (de FOR SALE o 50 veus de la terra. Edicions 96, 2010) i Mutis Marí per una rosa (d’Els déus no abandonen Antoni. Onada Edicions, 2015). Amb aquest tres poemes de Sant-Celoni els participants havien de presentar una composició en tres moviments per a quintet de vent i tenor, de la mateixa manera que l’any passat es va fer amb tres poemes de Joan Vicent Clar on va resultar guanyador el compositor del Verger Víctor Vallés. No obstant això, la participació queda oberta als compositors de qualsevol de les tretze nacionalitats que configuren el Festival Sete Sóis Sete Luas que compta amb Tavernes de la Valldigna com una de les 30 seus.

Amb aquest concurs “es pretén estimular la composició en valencià, així com l’escriptura de poesia”, expliquen des de la regidoria. En la mateixa línia ho justifica Josep Antoni Alberola, membre de Llevant Ensemble, “existeix molt poca música per a quintet de vent i en valencià, i és especialment escassa pel que fa a la producció per a ensemble de música de cambra”, explica, “amb aquest concurs, edició rere edició, volem crear un corpus de música amb cantants a partir de textos de poetes valencians”.


Llevant Ensemble amb Lalalà Teatre en "Qüestió d'Actitud".

Segons descriu Francesc Bononad, que ha participat en la selecció dels poemes del concurs junt amb l’autora, “la veu d’Encarna convoca els plaers dels sentits. La seua poesia és un xiu-xiu, un soroll suau i continuat. Una veu que a cau d’orella et diu: “Viu, viu! No passes la vida fent la viu-viu. No vages tirant, vés fent. Amb poc, econòmicament”. “La Mediterrània, la mar de Tavernes sempre és a la seua obra. Des de 1991 fins a 2015, arran de pantomima a Els déus no abandonen Antoni, aquest últim volum col·lectiu dedicat a Antoni Ferrer. “La poesia d’Encarna Sant-Celoni és simple, no fàcil. És poesia litoral. La mar sempre hi és; com un so suau i continuat, com una boca, com una vora que t’acarona i et diu: ‘Viu, viu! Fes-te a la mar’”, sintetitza Bononad.

Finalistes i lliurament

El jurat d’aquesta segona edició ha estat compost pel grup Llevant Ensemble, el compositor Marcelo Clemente Antón i la tècnica de Cultura Fabiola Serra Pellicer i la regidora de Cultura, Encar Mifsud Estruch. Reunits recentment han anunciat els finalistes les obres dels quals s’interpretaran públicament el proper diumenge a la Casa de la Cultura de Tavernes de la Valldigna (19.00h), a càrrec del Llevant Ensemble i el tenor Ignacio Aparisi Doménech. Així, els finalistes són:

Francesc Antoni Estévez Álvarez amb la composició: Hi era la mar.
Raul Carrión Ferrís amb la composició: Cançons de la Tardor.
Concepció Ramió Diumenge amb la composició: Tríptic marí.

L’obra premiada rebrà 1.000 euros més el trofeu Solfes de la Mediterrània, dissenyat per Imma Bononad, i serà editada per l’editorial MusicVall. Les tres peces finalistes passaran a formar part del repertori de Llevant Ensemble en un programa específic.


 
next