Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig vol ‘restablir l’honradesa de la Generalitat’
RedactaVeu / València

Aquest conveni de col·laboració entre la Generalitat i Transparència Internacional ha sigut signat pel conseller, Manuel Alcaraz, i el president de Transparència Internacional a l’Estat espanyol, Jesús Lizcano en el Palau de la Generalitat en un acte al qual també ha assistit el president de Transparència Internacional mundial, José Ugaz.

En aquest sentit, Puig ha recordat que un dels eixos fonamentals del Govern és retornar “la confiança, la credibilitat i la respectabilitat de la Generalitat a tots els ciutadans” ja que “el poble valencià és un poble honrat que s’ha vist arrossegat per males praxis públiques en el passat”. A més, ha assegurat que “és fonamental acabar amb aquesta xacra, tant des de la perspectiva ètica com des de la perspectiva econòmica”.

Per al President aquest acord amb Transparència Internacional és “una primera pedra” i ha explicat que a la “fiscalització” que realitzen les Corts, la Sindicatura de Comptes i el nou Consell de Transparència se suma la d’aquesta organització de prestigi internacional: “És molt important que hi haja una entitat que ha lluitat a nivell internacional contra la corrupció que avalue l’acció de transparència que segueix el Consell”.

Una vacuna contra la corrupció

El conseller Alcaraz ha destacat que és un dia molt important ja que “davant el dèficit reputacional és fonamental comptar amb l’aval de l’organització internacional de més prestigi en matèria de transparència”. Com ha explicat el conseller, aquest conveni reforça els compromisos de la Generalitat davant Transparència Internacional i ha assegurat que “la transparència és eixa vacuna per a evitar que tornen a produir-se casos de corrupció”.

A més de la signatura d’aquest conveni, hui tindran lloc a València i demà a Alacant dues conferències sota el lema “La lluita contra la corrupció en les democràcies avançades”. Ambdues activitats s’emmarquen en el Fòrum Ètica Pública i Democràcia en què col·laboren la Universitat de València i la Universitat d’Alacant.

La Generalitat es compromet amb els cànons de Transparència Internacional de donar publicitat de forma clara, comprensible i reutilitzable -més enllà de les obligacions que exigeixen les legislacions estatal i autonòmica- i ampliar els objectius de transparència relacionats amb els següents assumptes:

– Agenda del President i dels membres del Consell.

– Les despeses de viatge de cadascun d’ells.

– La publicació de la política existent d’arxius i/o eliminació de documents.

– La llista de regals i/o obsequis rebuts.

– Realització i posada en funcionament del codi ètic i de bon govern.

– Informes interns dels òrgans d’assessorament jurídic i de la Intervenció, una vegada que siguen definitius.

– Retribucions percebudes pels màxims responsables dels entitats depenents i participades per la Generalitat.

– Declaracions anuals de béns i activitats dels alts càrrecs de la Generalitat.

– Publicació d’informació en format reutilitzable.

– Protocol d’actuació transparent de l’administració davant catàstrofes naturals.

– Realització de cursos en línia en matèria de transparència.

– Informes de morositat previstos en la normativa vigent.

– Dades o índexs de la qualitat de l’aigua interior (llacs, rius, embassaments, etc.).

Comparteix

Icona de pantalla completa