Diari La Veu del País Valencià
Localitzen a Portell les restes de dinosaure més antigues de les comarques del Nord
RedactaVeu / Portell

Fins aquest any ja es coneixien un total d’11 jaciments, però els treballs duts a terme per membres del Grup Guix de Vila-real i la Universitat de València, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Portell, han donat com a resultat la localització de 6 nous jaciments amb ossos de dinosaures.

Portell es converteix d’aquesta manera, després del terme de Morella, en el territori de les comarques del Nord amb més punts on es conserven ossos d’almenys dos tipus de ornitòpodes, dos tipus de dinosaures carnívors o teròpodes i segurament un gran dinosaure del grup dels sauròpodes.

En el nivell superficial ja s’han trobat restes òssies, com les que s’han presentat a la roda de premsa celebrada a la Diputació de Castelló, corresponent a un carnívor.

L’Ajuntament de Portell destinarà 60.000 euros en el pressupost de 2015 per conformar una col·lecció museogràfica que permeta exposar les restes. A més el municipi contribuirà a la realització d’excavacions per aprofundir en els jaciments. En aquest sentit el consistori ha mostrat confiança en què no es demoren els permisos per part de la Conselleria de Cultura.

Presentació de la troballa.

Algunes de les restes òssies de Portell són més antigues que les conegudes fins la data a Morella o Cinctorres, que estan datades de fa 125 milions d’anys. I és que segons Andrés Santos “existeixen encara grans possibilitats d’investigació perquè a la zona de l’entorn de Mirambell es coneix l’existència de nombrosos jaciments”.

A la comarca dels Ports es coneixen, almenys, 61 jaciments de dinosaures. A Morella “se sap de l’existència de 22 jaciments després de més d’un segle de recerca. A Portell des de 2002 coneixíem 11 jaciments. El 2015 hem conegut altres sis, de manera que les possibilitats que s’obrin són significatives” segons ha exposat el paleontòleg .

Tant l’alcalde com el paleontòleg han agraït la tasca dels veïns de la localitat que han ajudat a les tasques de prospecció i localització dels jaciments.

Comparteix

Icona de pantalla completa